Отидете към основна версия

3 552 39

България пое нов дълг за 300 млн. лв.

  • дълг-
  • българия-
  • бнб

Постигната доходност е отрицателна – минус 0,10 %

Снимка: БГНЕС

Нов дълг от 300 милиона лева бе поет от държавата под формата на държавни ценни книжа, съобщиха от БНБ и Министерството на финансите. Постигната доходност е отрицателна – минус 0,10 %.

С новия дълг от 300 милиона лева общо от началото на годината държавата е поела 800 милиона лева от вътрешния пазар под формата на държавни ценни книжа. При предишното отваряне на емисията от 5-годишни облигации, бе постигната доходност от минус 0,17 на сто, докато днес резултатът е минус 0,10 на сто.

Общият размер на подадените поръчки достигна 458,5 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,53. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 54 базисни точки.

От страна на участниците беше отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 89,3%, следвани пенсионни фондове – 6,7%, застрахователните дружества с 0,7% и други инвеститори – 3,3%.

На предишния аукцион, който бе за облигации със срочност 10 години и половина, финансовото министерство отхвърли направените поръчки заради неизгодна доходност.

Тази година страната ни може да поеме нов дълг до четири милиарда и 500 милиона лева в края на годината.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Свързани новини