Отидете към основна версия

52 941 112

Няколко мита за панелките и къщите

  • панелки-
  • къщи-
  • строителство-
  • мит

От инженерна гледна точка панелките не са с по-лоша конструкция от монолитното строителство от същия период

Снимкa: Shutterstock

Повечето хора не обичат панелките. Аз също, но не, защото ще паднат. Това е мит. Всъщност от инженерна гледна точка панелките не са с по-лоша конструкция от монолитното строителство от същия период. Фасадните панели са с изолация и всъщност са с по-добри показатели от неизолирана тухлена стена. Разработвани са в институти от инженери, архитекти и учени. Самите панели са произвеждани в заводски условия в контролирана среда и с по-малки отклонения, отколкото при изпълнение на обект. При изпълнението им е използвана много механизация. Рискът от човешка грешка е бил по-малък. Всъщност панелките представляват тържество на технологията и индустриализацията за сметка на творчеството и креативността. Не обичам, когато няма творчество. Не ги обичам и защото са еднакви. Според мен еднаквото убива красотата. В еднаквото има технология, стандарти, оптимизация, но липсва творчество и не се създава с любов. Еднаквото е антихуманно, защото хората сме различни. И в това е красотата на света.

На другия полюс са еднофамилните къщи, стига да не са в затворен комплекс, строен по същата панелна схема – щом е еднакво, значи е красиво. При тях най-големият мит е, че строеж на уникална индивидуална къща ще струва по-малко отколкото апартамент. Който е решил, че иска да живее в къща поне да не го прави с идеята, че ще е по-евтино, а защото иска да има двор. Или да живее на чист въздух. Или нещо друго, което обича и ще го направи щастлив.

Мит е също, че някой е построил къща сам. Единственият в нашата история, който сам с двете си ръце е построил и то множество обекти едновременно, е Бойко Борисов – всички останали си плащаме за услугите на много други хора. И зависим от промяната на цените на пазара, които може доста да се различават от мечтите ни, отразени в прогнозния бюджет. Няма никакво значение колко пише, че му е излязло строителство неизвестно кога и къде виртуалният експерт в социалните мрежи. Има значение какви са офертите към датата, когато трябва да се извърши дадена дейност.

-----------------------

Иван Кирмин има над 25-годишен опит в сферата на строителството на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения. Управлявал е процеси във всички фази на строителните проекти – предпроектни проучвания, проектиране, финансиране, строителство, продажби.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 127 гласа.

Свързани новини