Last news in Fakti

23 Април, 2021 14:00 52 750 112

Няколко мита за панелките и къщите

  • панелки-
  • къщи-
  • строителство-
  • мит

От инженерна гледна точка панелките не са с по-лоша конструкция от монолитното строителство от същия период

Няколко мита за панелките и къщите - 1
Снимкa: Shutterstock

Повечето хора не обичат панелките. Аз също, но не, защото ще паднат. Това е мит. Всъщност от инженерна гледна точка панелките не са с по-лоша конструкция от монолитното строителство от същия период. Фасадните панели са с изолация и всъщност са с по-добри показатели от неизолирана тухлена стена. Разработвани са в институти от инженери, архитекти и учени. Самите панели са произвеждани в заводски условия в контролирана среда и с по-малки отклонения, отколкото при изпълнение на обект. При изпълнението им е използвана много механизация. Рискът от човешка грешка е бил по-малък. Всъщност панелките представляват тържество на технологията и индустриализацията за сметка на творчеството и креативността. Не обичам, когато няма творчество. Не ги обичам и защото са еднакви. Според мен еднаквото убива красотата. В еднаквото има технология, стандарти, оптимизация, но липсва творчество и не се създава с любов. Еднаквото е антихуманно, защото хората сме различни. И в това е красотата на света.

На другия полюс са еднофамилните къщи, стига да не са в затворен комплекс, строен по същата панелна схема – щом е еднакво, значи е красиво. При тях най-големият мит е, че строеж на уникална индивидуална къща ще струва по-малко отколкото апартамент. Който е решил, че иска да живее в къща поне да не го прави с идеята, че ще е по-евтино, а защото иска да има двор. Или да живее на чист въздух. Или нещо друго, което обича и ще го направи щастлив.

Няколко мита за панелките и къщите
Снимкa: Shutterstock

Мит е също, че някой е построил къща сам. Единственият в нашата история, който сам с двете си ръце е построил и то множество обекти едновременно, е Бойко Борисов – всички останали си плащаме за услугите на много други хора. И зависим от промяната на цените на пазара, които може доста да се различават от мечтите ни, отразени в прогнозния бюджет. Няма никакво значение колко пише, че му е излязло строителство неизвестно кога и къде виртуалният експерт в социалните мрежи. Има значение какви са офертите към датата, когато трябва да се извърши дадена дейност.

-----------------------

Иван Кирмин има над 25-годишен опит в сферата на строителството на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения. Управлявал е процеси във всички фази на строителните проекти – предпроектни проучвания, проектиране, финансиране, строителство, продажби.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 127 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    226 28 Отговор
    Днешните новостройки надали ще издържат толкова, колкото хрушчовките.

    Коментиран от #47

  • 2 Вова император

    256 76 Отговор
    Какви блокове ви вдигнахме 60-те и 70-те. Днес щяхте да живеете още в сламените къщури, ако не беше комунизма.

    Коментиран от #9, #13, #32, #40

  • 3 Валери

    47 93 Отговор
    каква изолация имат панелките ?

    Коментиран от #5, #8, #45, #62

  • 4 идеалист

    108 26 Отговор
    Съветското строителство вървеше удърно, а прогресът от хрушчовките до брежневките беше голям. Ако беше победил строят смарт-домовете щяха да са реалност още преди 20г и щяха да са масови.
  • 5 Сънчо

    173 14 Отговор

    До коментар #3 от "Валери":

    Външните панели са по-дебели и по средата имат изолация.
  • 6 ФАКТ !

    126 124 Отговор
    Цял един живот НЕ стига на българите в България да си построят къща или да си купят жилище с една мизерна заплата !!! Това е истината !!! Благодарение на комунистите, които изгониха МИЛИОНИ БЪЛГАРИ от страната , именно заради МИЗЕРНИТЕ заплати и пенсии !!!! И нито един ВИНОВЕН за това !!!

    Коментиран от #34, #48, #49, #66, #107

  • 7 Демонократ

    98 138 Отговор
    Не само панелките но и всичко строено при мракобесния комунизъм трябва да се събори като негодно.Причината е че не може почти всеки българин да има недвижима собственост и то от монолитно строителство годно да издържа 150-200 години.Пътната карта и проектите за преодоляване на това са преди всичко принудителното саниране и системната медийна кампания убеждаваща всички в опасноста и неефективноста на тези сгради. Нека да вземем опит от най добрата демонокрация в света САЩ, където жилищата са от шперплат с живот 15-20 години и струващи цена, която почти не може да се плати в рамките на активен човешки живот.За това там почти никой няма недвижима собственост а всички са длъжници на банките.Санирането, под предлог че подобрява ефективноста на външните стени е един от начините, да бъде накаран собственика да продаде имота си на безценица поради това, че не може да го плати. Така наречената паспортизацията има за цел същото.

    Коментиран от #10

  • 8 някой

    84 6 Отговор

    До коментар #3 от "Валери":

    Външните панели са с пълнеж от керамзит.

    Коментиран от #28

  • 9 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    192 49 Отговор

    До коментар #2 от "Вова император":

    АКО НЕ БЕШЕ СОЦИАЛИЗМА И БАЙ ВИ ТОШО, ОЩЕ ЩЯХТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ В ЗЕМЛЯНКИ И КИРПИЧЕНИ КЪЩУРКИ И САМО 5% ЩЕХА ДА СА БОГАТИ С КЪЩИ И ВИЛИ.

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 някой

    144 11 Отговор

    До коментар #9 от "ДЕДО ВИ КРАЧУН":

    Сега, по всичко изглежда, че пак искат да ни върнат в кирпичените къщурки, а ако може и без никакво лична собственост.

    Коментиран от #12

  • 12 Вова император

    24 80 Отговор

    До коментар #11 от "някой":

    Сега ви искат на 6 стъпки под земята и то даже да си платите. Обаче Вова ще ви спаси, нали сте братишки, ще ви направи пак еднакви жилища и енднакви по стандарт булки ще ви раздаде.

    Коментиран от #52

  • 13 ФАКТ !

    43 97 Отговор

    До коментар #2 от "Вова император":

    Да,ако НЕ беше комунизма , НЯМАШЕ да има избягали МИЛИОНИ БЪЛГАРИ в чужбина !!!!

    Коментиран от #37, #110

  • 14 ФАКТ !

    54 89 Отговор

    До коментар #9 от "ДЕДО ВИ КРАЧУН":

    Какви бяха заплатите на българите по времето на БАЙ ТИ ТОШО ???? И какви бяха заплатите в съседна Гърция, Югославия, Унгария, Чехия и всички останали страни от социалистическия блок ???? България беше на ПОСЛЕДНО място по пенсии и заплати и по качество на живот !!!!

    Коментиран от #25

  • 15 МОРСКИ

    144 8 Отговор
    Живял съм във всички възможни жилища с който разполага страната ни . Сега живея в къща , самостоятелно и т.н .Най хубаво беше в панелния апартамент , защото бяхме деца весели и щастливи . А иначе първите панелни блокове бяха с паркет измазани стени и нямаше никакви течове и други такива неприятни проблеми !
  • 16 Българин

    100 6 Отговор
    Аз съм си построил къщата абсолютно сам,като изключим заливане на бетонните плочи,за които се викаха на помощ близки,колеги и познати.Иначе всички други операции са минали през ръцете ми
    Първата копка направих през 1984-та и още има работа,защото времето руши и се налагат непрекъснати работи по подръжката.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Suzuki

    2 9 Отговор
    Бря бря бря
  • 19 ЕДИН

    67 2 Отговор
    Само да са качествени заварките на панелите!
  • 20 Zax

    40 21 Отговор
    Мит е да си мислите че една къща е по-скъпа от апартамент. Не е, ако си я построите сами, излиза даже по евтино.
  • 21 Закс

    31 15 Отговор
    Аз си я построих къщата съвсем сам, отне ми точно една година. Е, има малко за довършване, дребни работи.

    Коментиран от #24, #38

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Иван

    49 2 Отговор
    Жена и къща нямат изкарване
  • 24 Професионален строител

    55 17 Отговор

    До коментар #21 от "Закс":

    От всички колеги, които познавам нито един не може да си построи къща САМ! Ти изглежда си извънземен.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Петър

    53 12 Отговор
    Истината за панелките е че се обезлюдяват и респективно разходите се делят на по-малко хора. Аз мисля, че ще се гетоизират постепенно, тъй като по -заможните хора ги напускат в търсене на качествени имоти. Относно конструкцията им сме слушали много мнения от различни специалисти и твърденията са за живот от 50 до 100 години без ремонт.
  • 27 да се

    12 81 Отговор
    събарят панелките за нищо не стават
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    82 5 Отговор

    До коментар #8 от "някой":

    По-точно, фасадните панели са от керамзито-перлитов бетон, който е с висока степен на топлоизолация, а същевременно е паропропусклив...Единствено при панелните жилища има специални елементи осигуряващи сеизмичната им устойчивост, това са т. н. "дюбели". Всички връзки на заварка са защитени един път с епоксидна паста, а след това и замонолитени с високоякостен филц-бетон...

    Коментиран от #39

  • 29 Панела

    114 10 Отговор
    И аз съм живял - и в къща, и в панелка, и в старо тухлено, и във високо ЕПК, и в ново тухлено - еми най-удачни вътрешни разпределения имаше панелката. Най-добре измислена, най-практична, с най-много въздух около нея, с най-устроен район, с оптимална височина. Подменихме дограмата, сложихме 10 см изолация на калкана и заспа отвсякъде - тихо и топло вътре. Блокът отпред - на 100 метра разстояние, блокът отзад - на 80 метра разстояние.
    Старата тухла - с комшийка бабичка с 12 котки, преходен хол, хлебарки навсякъде - и малки, и големи.
    В новото строителство - блок, до него тротоар, до него улица 6 метра, до нея тротоар, до него - пак блок. Първи и втори етаж не виждаха слънце целогодишно, макар че бяха с южно изложение.
    Къщата добре - ама двор трябва да поддържаш, по къщата все нещо има да се прави, вътре или е студено, или плащаш маса пари за отопление (говоря за стара къща, новите сигурно са по-добре)
    ЕПК-то - хубави гледки, ама асансьорът като се развали - трамбоваш с багаж по 10 етажа нагоре-надолу. Комшии много - никога не може да се разбереш с всички.
    За мен най-добре си е панелката. Проблемът ѝ е, че комшиите са от по-бедната прослойка и затова наоколо си е мирезия. Но някой ден може би когато "новото" строителство остарее и се превърне в мръсни гета, хората ще се сетят за предимствата на панелките, ще върнат по-платежоспособните там и ще възкръснат като едни наистина хубави и уредени квартали.

    Коментиран от #98

  • 30 120

    71 4 Отговор
    Някъде бях чел, че максимална якост бетонът на панелките достига след 120 години. Ако се грижите за фугите да не влиза вода и да не ръждясват заварките - тези панелни блокове ще ги има и след 100 години.
  • 31 Хидроинженера

    80 2 Отговор
    А като гледам как се пукат стените по "новото строителство" и най-вече - колко познати имам, които се оплакват от "подпочвени" води и наводнени подземни гаражи - струва ми се, че някои "нови" блокове ще паднат сами преди да започнат да падат панелките.
    Все пак за устойчивостта на една сграда най-важни са основите, а именно от там гледат да спестят съвременните строители, защото основите са нещото, което бъдещите собственици няма как да видят като дойдат на оглед. И като спестят от хидроизолация, като подгизнат тези основи години наред, някой ден може да започнат да се накланят някои кооперации.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Omega

    72 6 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !
  • 34 кгнагелов

    74 4 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТ !":

    Към 1989 80% от българите живеят в собствени жилища. Поради тази причина, в онуй време много прехвалени западняци смятаха, че ние не сме зле икономически. Щото при тях собствен дом е нещо непостижимо в такива мащаби.
    ФАКТ си се подписал, ала фактите не ги знаеш.
    Надали си повъзрастен от 40 години.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Tupanchev

    56 12 Отговор

    До коментар #17 от "Кокич":

    Дишаме прахта на румънците след 10 години Бойко на власт.
    Е, и неговата прах дишаме, с тия чекмеджета кой може да го стигне.

    Коментиран от #108

  • 37 Кой го интересува

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "ФАКТ !":

    Ти от коя планета си?
  • 38 Пръц

    26 5 Отговор

    До коментар #21 от "Закс":

    И аз мога сам. Само, че не за една година! Отнема ми около час! После я сгъваам за около 30 минути!
  • 39 Ударил греда

    24 22 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абе може и така да е, но си спомням времето, когато живях в панелка - нямаш си на идея какъв студ беше през зимата и каква жега беше през лятото

    Коментиран от #83

  • 40 Роко

    40 11 Отговор

    До коментар #2 от "Вова император":

    Приятелю това да не ти Рассия бе българите дори и по турско не са живяли в сламени колибки. И това е бил културния шок за руснаците като дошли да ни освобождават. Дори тези които не били бедни от тях живеели по - зле от поробените българи. А по времето на комунизма мечтата на средния руснак е била да живее като българин. Това пък беше моя културен шок бях слушал колко хубаво си живеят руснаците и изведнъж в една книга полковник от московската милиция мечтае да живее като българин. Викам си сигурно има грешка автора нещо се е объркал, но след две години отидох в СССР и се оказа че не само литературния герой си мечтае да живее като българин. Та и до момента ежегодно хиляди руснаци сбъдват мечтата на поколения руснаци да живеят като българи

    Коментиран от #50, #53, #57, #64

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Vinetu

    12 5 Отговор
    Пари ми дай акъл не ми давай 😁🎃
  • 43 Анти комунист

    10 42 Отговор
    Това са комунистически клетки за да нема недоволство от комунизма ги стояха на бържи и натикаха хората вътре в клетките
  • 44 7647

    18 5 Отговор
    Туй е реклама бе, не статия.
  • 45 свидетел

    13 25 Отговор

    До коментар #3 от "Валери":

    имат изолация по проект и на чертежите. иначе служат само за спиране на вятъра.
  • 46 Европеец

    47 7 Отговор
    В Чехия, Словакия, Полша, Унгария няма грозна панелна сграда. Всичко е санирано, по програма, еднакви дограми, шаренийка, паркинки, градинки, красота. Люлин, от към Филиповци, прилича на Мордор, само око няма. Боко го е видял, но бил токсичен! Вие сте орки, не сте хора.
  • 47 Желяз каменноjff

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Верно е старите панелки са по здрави
  • 48 Дедати.

    31 3 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТ !":

    Ей големи смешници се навъдиха .Тоя кратунко нека се напъне и провери колко българи имат собствен дом в сравнение с западните толерасти.

    Коментиран от #51

  • 49 дядо Гадняр

    41 0 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТ !":

    Може да се поспори кой повече е изгонил ,комунистите или демократите.
  • 50 Беше

    36 1 Отговор

    До коментар #40 от "Роко":

    Караш на стари спомени.
    Само дето СССР го няма вече, а тези заблудени руснаци, които са си купили нещо тук, сега се чудят на кого да го пробутат за да си нямат нищо общо с нас. Ако искаш евтин морски имот - завърти се натам.

    А относно панелите - в Австралия и сега се строи с готови панели, при това в сити-то.

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ха ха

    27 2 Отговор

    До коментар #12 от "Вова император":

    Ако са стройни,стегнати рускинчета - готово.А за теб космата туркиня или гъркиня - понеже си русофоб.
  • 53 Ха ха

    29 4 Отговор

    До коментар #40 от "Роко":

    Но дойде демокрацията и руснаците ни задминаха с 200.Не искат да живеят като българи,а си купуват каквото си искат в България и си живеят като руснаци.
  • 54 Роко

    7 27 Отговор

    До коментар #50 от "Беше":

    Да приятелю СССР го няма но мечтата на руснака си остава същата. И да сега руснаци продават евтино имоти но не защото искат а защото са принудени кво да се прави имота в чужбина е скъпо удоволствие (имотите които се продават са в курортите купени като ваканционни жилища както примерно ние купуваме в Гърция) и когато дохода ти падне с 80-90% трябва да съкращаваш разходите криза братче. Но нито един руснак постигнал вековната руска мечта (да живее като българин) не си тръгва от тук. Да с панели се строй в цял свят с 60% е по - евтино отколкото нормалното строителство и в пъти по - бързо, но с това се изчерпват всичките му предимства. Но има една малка подробност австралийските панели не са правени в соц завод (там по презумция всички крадат от директора до чистачката съответно за да има какво да се открадне в панела се слага по малко и по некачествен материал, освен това имат план да се гони така че качеството отново е на заден план та я помисли когато сложиш некачествен панел какво ще се случи с тази сграда, а да не забравяме че строителите също бяха соц работници и те трябваше да крадат съответно и те са спестили това онова)

    Коментиран от #56, #60

  • 55 гост

    6 3 Отговор
    афтура е долън шибек
  • 56 И сега?

    20 2 Отговор

    До коментар #54 от "Роко":

    Кат работя на компютър от къщи, кво да открадна?
    Мизерия.
  • 57 babaeski

    18 3 Отговор

    До коментар #40 от "Роко":

    ТИ, БРАТЧЕТ, ДАЖЕ И В СССР не си ходил на екскурзия а ми говориш за Русия, как и къде живеели,... иди сега и виж / ама много е скъпо / какви дворци са имали и т.н.ЩЕ кажеш , ами селата им,... бих ти отговорил - ами нашите села, но сега купуваме полуразрушени каменни и кирпичени ''къщи'' защото е модерно..КуМоНИЗЪМ, ДЕМОКРАЦИЯ нямат нищо общо с бита на българина

    Коментиран от #101

  • 58 Вранчанското

    16 4 Отговор
    Земетресение показа, в Свищов, качеството на панелното строителство! След него проектите са съобразени със земетръсността на мястото на строежа! Панелите съвсем не са отлични, като качество, а заварките? Денивелациите, торбите от цимент в панелките. Факти от преди 35 години, когато авторът е бил дете!

    Коментиран от #61

  • 59 бате Петьо

    10 3 Отговор
    А бе господин Иване и 250 години стаж да имаш, щом намери в "статията" си да намериш пак място за Бойко Борисов , значи си поредния плачко ....А аз мойта къща съм си я строил, без такива пишман специалисти . Капиш ?
  • 60 333

    13 2 Отговор

    До коментар #54 от "Роко":

    Аз и жена ми в момента притежаваме старо тухлено от преди ВСВ, панелно, ЕПК и ново на по-малко от 10 години.
    Старото тухлено е много централно, няма паркиране. Не знам защо хората се бутат да живеят в центъра. Старите тухли откъм изолационни качества не са по-добре от панела. Много външни стени, ниска енергоефективност. Изолацията помага, но е скъпо да изолираш голяма площ, а и не е равносилно на съседно отопляемо жилище.
    Освен това азпределението в жилища отпреди средата на миналия век е потресаващо. ЕПК-то беше с много добро разпределение, но е твърде компактно. Асансьора не е драма, по-скоро това, че си е едно село. В последните години го постегнаха, но е трудно с толкова много хора да се поддържа прилично. Гледката е убийствена, но в ЕПК със 100 апартамента на вход не ми е много привлекателно. И с паркирането е проблем около ЕПК-тата. Панела с добро разпределение? Може да се каже, ама кухните са сравнително малки. Май предпочитам съвременната концепция с кухненск бокс в едно със всекидневната, или поне с директна връзка. В панелите хола е в единия край на жилището, кухнята в другия, освен това кухните са сравнително малки. Изолиран с прилична дограма през зимата е 18 градуса без отопление. Около жилището е сравнително просторно, да. От висчките жилища, които имаме, живеем в панелното. Локацията е добра, на тихо място е, просторно е, съседите са сравнително разбрани. Няма гаражи. Ей това много ми липсва. Моторите са ми на 1км от къщи.
    В новото, к

    Коментиран от #87

  • 61 Гост

    19 2 Отговор

    До коментар #58 от "Вранчанското":

    В Свищов паднаха две сгради и нито една от тях не беше панелка.
  • 62 Видях

    9 9 Отговор

    До коментар #3 от "Валери":

    Каква изолация ? В панелите стиропор по схема "тука има, тука нема" и хартиени чували от цимент във фугите.

    Коментиран от #68

  • 63 Панов

    11 2 Отговор
    Проблем е че останаха само възрастни във входа и от 24 апартамента 6 са празни.От другите,2 не желаят да плащат режийни.
  • 64 Прав сте

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "Роко":

    Който не вярва да отиде в Копривчица.
  • 65 345678

    7 7 Отговор
    И двете основни твърдения в статията са коренно грешни. Панелките не са по-здрави. Обено, когато е липсвала реална поддръжка и укрепване на конструкциите. На теория не е проблем да се удължи с едно 30-50 години екплоатацията на един панелен блок, реалността е, че това струва много повече от "санирането" - забиване на стиопор. Успек с разпределянето на разходите между собствениците.
    И организирането на строеж на "лична къща", както и да го смятате винаги ще идва в пъти по-евтино отколкото да я вземето наготово или да купите апатармент със същата квадратура.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 САТЪРА НА ХАНА

    6 12 Отговор
    ПАНЕЛКИТЕ СА СУПЕР .... АМА ЗАВАРКИТЕ МЕЖДУ ПАНЕЛИТЕ СА СКАПАНИ ДО ПАДАНЕ
    ....... ЩЕ ИМА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЖЕРТВИ ПРИ ЕДНО ЯКО ЗМЕТРЕСЕНИЕ В СОФИЯ .................... ................... ..... СА НАГЪЧКАНИ ГРАДОВЕ НАЙ-ЕФЕКТИВНИ СА 5-6 ЕТАЖНИ КОПЕРАЦИИ ПОСТРОЕНИ СИСТЕМА ЕДРОПЛОЩЕН КОФРАЖ
    ............. КАК ДА ГИ ПОСТРОИМ ? ? - СЪЗДАВА СЕ ПАК КАЗАРМАТА - КЕЧ-А + 20 000 ЗАТВОРНИЦИ МУТРИ И БЕЙОВЕ :))

    Коментиран от #69

  • 68 Ха ха ха ха

    23 2 Отговор

    До коментар #62 от "Видях":

    Схемата :- тука има, тука няма се отнася до новото строителство сега. Влизаш в нова боядисана от вън като великденски яйца кооперация, закачаш бойлера в новото си жилище и стената пада!
    Това е истината. Незавършения човек се радва на шареното.

    Коментиран от #81

  • 69 Знам че

    16 3 Отговор

    До коментар #67 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Панелките са правени да издържат на 9 по Рихтер! Над 9....вярно е, ще паднат! А новото строителство издържа на 2,5 по Рихтер:))) Над 2,5 падат:)

    Коментиран от #71

  • 70 архитект

    19 5 Отговор
    След саниране в голям български град има жилищни панелни блокове , които не можеш да различиш от чисто нови, пуснати в експлоатация вчера. Това дразни безимотните, бедните и лyзърите. И запада се дразни, че много собственици има в България. Ами да се дразнят и да се хабят. Кучетата си лаят, кервана върви.

    Коментиран от #90

  • 71 САТЪРА НА ХАНА

    10 5 Отговор

    До коментар #69 от "Знам че":

    ВРЪЧКАТА МЕЖДУ ПАНЕЛИТЕ Е СЪС ЗАВАРКИ НА ПЛАНКА .....
    ..... ЕЙ ТВА Е ИЗГНИЛОТО :)))
    ........... ... А ДРУГОТО Е ЗАМАЗКА :)))
    ....... ................... МУТРИТЕ ЛЪЖАТ НАРОДА С МАИСТРАЛИ ... А КАТО ПОЧНАТ ДА ПАДАТ БЛОКОВЕ И УМИРАТ ХОРА .... ЩЕ ВИКАТ - "ВИНОВНИ СА НИНОВА , ПРЕЗИДЕНТА И СЛАВИ ЧАЛГАТА " ...
  • 72 Знаещ

    9 10 Отговор
    Панелките са правени с идеята за временни жилища с живот около 40 - 50 години . Затова и части от земята под тях не е продадена на нито един техен обитател .

    Коментиран от #76, #79

  • 73 Някоя

    6 5 Отговор
    Ходете в гр.Рила и ще видите каменна къща на два етажа,построена от един човек.Сам си дялаше камъните от реките .
  • 74 Няма

    9 24 Отговор
    по грозна гледка от соц панделка, натресени ни от руските окупатори с благословията на прости хорица нарекли себе си комунисти!

    Коментиран от #84

  • 75 МУНЧО

    4 4 Отговор
    КУПУВАЙТЕ ПАНЕЛКИ . В СОФИЯ С ЛОПАТИ ДА ГИ РИНЕШ.ЕВТИНО И ХУБАВО.
  • 76 Аз пък

    6 2 Отговор

    До коментар #72 от "Знаещ":

    ти казвам че имам нотариален акт за земята на панелката и не навсякъде е така, има къщи които също са построени на общинска земя, други пък са собственици на земята, а бе и през комунизма беше абсолютна анархия но не се тръбеше за това е!
  • 77 Архитект

    13 4 Отговор
    Безимотните завиждат и изпадат в бяс , че има собственици на имоти. Така е било от древен Египет преди 6000 години , така и ще бъде. Кучетата лаят, кервана върви.
  • 78 Варненец

    15 4 Отговор
    Панелките са по-добри от 80 % от къщите след 1990 г. Личен опит. Панелките не са идеални, но са построени, за да има слънце, не са предвидени паркоместа, но пък има паркоместа, за разлика от новите къщи. В Сицилия работниците живеят в панелки и са предоволни. В Милано панелките са предпочитани от средната класа. В Берлин панелките са предпочитани от 80 % от източно и западногерманците, хем по-евтини, хем по-осветени.
  • 79 До Знаещ

    8 3 Отговор

    До коментар #72 от "Знаещ":

    Блестящо доказвате,колко сте" ЗНАЕЩ".Как да продава Държавата терена под всеки блок,когато съгласно Конституцията земята е изключително Държавна собственост.Това не касае сделки от частно правен характер.Примерно,да купите къща от собственика със прилежащия във регулация терен- обикновено е дворно място.Със промяната на Конституцията,всички собственици в панелките в бъдеще,са изправени да плащат и то- много сериозно.Това ще бъде последващ резултат от Стиропор ефективност.Българина като чуе за келепир- далавера в която да " спечели" без да влага лев,си губи ума.Сега ви облепват със стиропор.Безплатно,и вие се хилите доволни.Но пропускате кой дава парите- това е ББР.Къде сте чули банка да дава милиарди,без да ги потърси.Всички мераклии за стиропор, подписват доброволно правомощия на определен субект.Който да бъде юридическо лице ,за да започне лепенето.Но в бъдеще, по- близко,или по далечно,ще си ги поискат обратно.Но не от всеки поотделно,а от Юридическото лице.А Всеки е част от това Юридическо лице,със доброволно подписана декларация за съгласие.В даден момент, ще ви " улеснят" с продажба на под блоковия терен.Но по нова оценка включително " подобрението стиропор".И може да се окаже,че терена плюс подобрението" ще струва колкото самото жилище.При подобен сценарий, сте заклещени.Плащаш защото си гарант със самия Апартамент, когато си подписал.Нямаш пари- кредит.Но пак с гаранция- панелката.

    Коментиран от #85

  • 80 Пешо

    13 1 Отговор
    Спомням си когато през 1977 година се нанесохме в ПАНЕЛКА, съседите мърмореха..... "кой е този глупак, да вкара ТОАЛЕТНАТА в КЪЩАТА".......
    Любов към външни тоалетни........
  • 81 В и К

    9 4 Отговор

    До коментар #68 от "Ха ха ха ха":

    На некадърен майстор все нещо му пада. Научи технологията, спази я точка по точка и нищо няма да ти падне.

    Коментиран от #86

  • 82 Гражд защита

    5 3 Отговор
    От панелни сгради са падали тераси и фасадни панели без някакво извънредно външно въздействие. От ЕПК са падали корозирали метални парапети от терасите. В ново строителство има повредени покривни конструкции в следствие на ураганен вятър.
  • 83 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ударил греда":

    При първата номенклатура на панелни жилища, фасадите бяха от бетон и ефекта беше лош, но след края на 60-те години на ХХвек, нещата чувствително се промениха.
  • 84 Меги

    11 3 Отговор

    До коментар #74 от "Няма":

    Панелите са по френска технология. Това е добро строителство.По-бързо ,по-ефективно . Лепенето на стиропор няма нищо общо с конструкцията. Тя и руската салата е френска, но иди обяснявай на невежите.
  • 85 Меги

    5 0 Отговор

    До коментар #79 от "До Знаещ":

    Държавата продаваше земята под блоковете,но просто трябваше ВСИЧКИ собственици да участват.Ганчо Балкански нали е много умен,не пожела да купи земята. Това че тъпотата е повсеместна,личи и по "реконструкциите"в панелните блокове.Премахването на панели, които са носещи,говори за невежество и безотговорност.
  • 86 ХХХХ

    6 1 Отговор

    До коментар #81 от "В и К":

    Не е въпрос в майстора сложил бойлера, а в майстор зидал стената.

    На колега преди няколко месеца да ми помогнете на сложа бойлер. Бойлера не е в банята в съседно мокро помещение към коридора.
    Отидохмме стената била от итонг. И рекохме да я проверим и как. Колегата и удари един юмрук и цялата стена помръдна.
    И какво се оказа стената ме е хваната към нищо с извинение държат я тапетите. Не е сложен разтвор между итонга и колоните от двете ми страни. А и между стената и тавана също.
    В този случай сложиш ли бойлер на тази стена, като се напълни пада заедно със стената.

    Няма да го забравя майстора които ремонтираше в апартамента ми (панела правен преди около 30 години) баня и тоалетна смяна на плочки, ел. и В и К. Банята и тоалетната зидани с тухли единички по стария начин.
    Скриваше инсталацията в стената и аз отидох да вида как вървят нещата. И майстора ми вика, как и кога и скакво е зидана тази клетка. Отговорих му и го питам защо.
    Рече ми Прокопах канали надлъжно по цялата стена надупках я (между баня и тоалетна). И взе да ме е страх да не падне отгоре ми. Затова взех чука и я ударих силно ако пада да пада само да не отгоре ми. А то чука просто отскочи от нея. Пробвах на няколко места пак същото. Тука явно е работено съвестно.

    Баща ми и аз, чирак сме я зидали за нас.
  • 87 Роко

    5 7 Отговор

    До коментар #60 от "333":

    Преди живеех в панелка и НИКОГА няма да се накажа отново така. Сега живея в пет етажна кооперация с вътрешен двор тухлена отопление не ползвам (всички стени са ми външни кво да се прави апартамента е ъглов) изолация няма съседите мислят да слагат така ще се наложи да сложа и аз въпреки че я смятам за излишна при -15 навън вътре е 18-20 градуса (без отопление). Разположението е каквото ми е необходимо все пак съм си го поръчал да бъде такова две стай и огромен хол с кухненски бокс. Имам подземен гараж и парко място в двора. А да жилището ми струваше колкото една панелка (продадох панелката и го направих панелката беше тристаен с преходен хол в същия квартал). Най - много ме кефеше разположението на тоалетната в панелките ВИНАГИ е до кухнята и трапезарията, а и шумоизолация разбира се че няма

    Коментиран от #88, #91, #99

  • 88 Меги

    13 0 Отговор

    До коментар #87 от "Роко":

    Баня,тоалетна,кухня имат общ канал и водопровод.И на луната да живееш, пак ще си неграмотен.

    Коментиран от #102

  • 89 Пенчо

    7 2 Отговор
    Не е Руска,а Шведска технологията на панелното строителство,информирайте се преди да пишете .
  • 90 Бръм

    8 3 Отговор

    До коментар #70 от "архитект":

    Архитект ли си, какъв си, не те знам...Но това, което пишеш за т.нар. саниране и ефекта от него е глупаво. По простата причина, че няма нищо общо с истинско саниране, при което се укрепва конструкцията и ремонтират конструктивните връзки - заварки при панелите. Каква полза от това, че си опаковал красиво една съборетина, щом тя си остава съборетина под лъскавата опаковка..
  • 91 Йо Несбьо

    8 2 Отговор

    До коментар #87 от "Роко":

    Живял съм в панелка 120 кв.м. и тоалетната беше доста отдалечена от кухнята и трапезарията. Да, за шумоизолация никой не е мислел навремето, поради което съм слушал съседите си - деца по комунистическо да пеят "Тих бял Дунав" вътре. Те живееха на 3-ти етаж, аз на 5-ти. Съседът отдолу запали цигара, димът идва при мен. Но иначе санирана и лъскава панелка си е доста удобна за живот. Такива са примерно в Прага, Чехия. Погледни в Интернет снимки и карти - с полянките отпред, със зелените площи, без прах, без мръсотия.

    Коментиран от #103

  • 92 Архитект

    10 3 Отговор
    Панелен жилищен блок има живот при правилна експлоатация над 100 години. За сведение на незнаещите . Качествено изработен бетон няма от какво да се разруши освен от ЯО и от рихтер над 8. Така нареченото саниране е декоративно но има качествено направено и фасадите са като на ново строителство. Безимотните завиждат и от там е квича.
  • 93 Кико

    9 1 Отговор
    Е стига оплаквания за панелките !
    Правите вътрешна изолация на целия апартамент с картон и вата, а също и една хубава дограма и после плащаш сметки за отопление по 40-50лв за 67кв.м
  • 94 Мария

    14 1 Отговор
    София е град без облик, душа, хармония, стил- и това се дьлжи най-вече на новото строителство, сьбрало несьвместими една сьс друга кичозни сгради, без зелени пространства и места за отдих! Благодаря за такава красота!
  • 95 Цолова

    3 5 Отговор
    Тоя, който е писал статията никога не е влизал в домостроителен комбинат. Няма по-некачественно и претупано строителство от производството на панели и блокове от тях след това. Имаше чудовищна жилищна криза и в СССР и у нас, заради пролетаризирането на селяните и стичането им към градовете. Панелките, като бързо строителство нямаха алтернатива. Три жилища от панелен тип съм сменил до сега. И трите бяха нови: жк. Свобода, жк. Люлин 5 и Лозенец до РУМ "Черни връх" - София. Само който не е живял в подобно архитектурно недоразумение, може да напише такава статия. Виждал съм панелно жилище в ГДР. Нищо общо като качество на изпълнение, но отново е всичко друго, но не и място за качественно живене. Не напразно направиха проби и се отказаха от този тип строителство в целия бял свят. Хванете един строителен инженер и го накарайте неофициално да ви говори за панелното строителство за жилищни сгради. Ще научите много интересни неща.

    Коментиран от #96

  • 96 Бръм

    8 0 Отговор

    До коментар #95 от "Цолова":

    Цоле, успокой се, такова стичане на селяни към градовете се е случило и се случва по целия свят, не само в соц лагера навремето. Панелите доказаха своите качества с времето - повече от 50 години, що народ е живял и продължава да живее - всички са си живи и здрави. Това за домостроителните комбинати не е вярно, защото навремето, когато са функционирали все пак е имало държавен контрол в производството на панели и самото им строителство, докато сега контролът е "тука има - тука нема" - повече нема...А това, че ти си принцеса и теб не те кефят си е твой проблем.
  • 97 едно мнение

    3 0 Отговор
    Интересна идея, но твърде малко развита. Панелните жилища имат и много други плюсови и минуси.
    Къщите също.
    Интересна е тезата, че еднаквото не е хубамно. Напровит. Всичко, което ни заобикаля следва, не е хаотично, а следва някакъв порядък. Хората също - няма човек с 3 глави или 8 ръце. Да, дитайлите са различи. И именно там, трябва(ше) да наблегне панелното строителство. Съвременната изолация с креативно оцветяване коренно променя общата ни визия за панелните квартали.
  • 98 браво

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Панела":

    Браво!
    Коментара е далеч по-пълен, изчерпателен и обогатяваш ме, от самата статията!!!
    Предлагам на модераторите просто да разменят двете :).
  • 99 шумо

    3 0 Отговор

    До коментар #87 от "Роко":

    Живял съм и в къща, стар тухлен блок, панелка, ново строителство /само ЕПК не съм :) /
    Та - шумоизолация има САМО в еднофамилна къща. В другите е мит.
    "Новото" строителство са най-зле относно шумоизолация (просто материаталите с които се строи са леки (за да е по-евтино) и съответно изолационните свойства са дооста по-малко. От блоковете, строителстсвтвото преди ВСВ е с най-добра шумоизолация (тогава наистина не са мислисли за такова нещо, но това е защото се е строяло с материали (вкл. стени) с голяма плътност) Панелките, ако са няма фуги между панелите, са с пъти по-добра изолация от "новото строителство". Сегашнито ми жилище е "ново строителство" и специално за шумоизолация съм колкото е 20% от цената на жилището (всяка стая е тип "стая в стая" с три допълнителни вида шумоизолационни материали), но пак не мога да се стигне дори 1/4 от шумоизолацията на однофамилна къща (поне като се карам с жената, съседите не разбират темата ;)) )

    Коментиран от #104

  • 100 Blackthorn

    3 1 Отговор
    Обърнете внимание само колко тънки са стеничките на това иначе кокетно къщенце. при това турски цимент. Да не дава Господ едно по-силно земетресение защото отива на кота 0.
  • 101 Роко

    1 3 Отговор

    До коментар #57 от "babaeski":

    Приятелю ходил съм в СССР. Ходя редовно в Русия (работата ми е такава). Питер е красив град или поне историческата му част останалото е панелни квартали. Москва горе долу става особенно като я гледаш от круизното корабче. Но излезеш ли от центровете на тези два града е дивалък какъвто в най - западналото българско село няма. Особенно ярък е спомена ми от преди пет години от Санкт Петербург наложи ми се да лежа в болница (държавна беше) та приемат ме в болницата с температура 40 градуса не можех дори да се движа и по някое време се будя от кучешки студ (януари месец) оказва се че спряли отоплението поисках още едно одеяло на което ми отговориха НЯМА храната няма да я коментирам само ще ти кажа че сравнена с нея тази в болницата в Русе е с пет звездни мишлен. На втория ден не издържах и реших че е по -добре да се лекувам в хотела и си тръгнах. Така че приятелю за разлика от тебе съм виждал това онова в Рассия и знам какво пиша.

    Коментиран от #111

  • 102 Роко

    3 2 Отговор

    До коментар #88 от "Меги":

    И това причина ли е тоалетната да ти е до кухнята и трапезарията? За тръби не си ли чувала?
  • 103 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #91 от "Йо Несбьо":

    Великолепно сега погледни снимки от Надежда, Обеля или който искаш български панелен квартал и открити 1000-та разлики. В България вече има достатъчно санирани панелки можеш да направиш сравнение с Чехия и да помислиш от къде идва разликата.
  • 104 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "шумо":

    Прав си всичко зависи от материала ако не влагаш материал с цел да ти излезе по - евтино нормално и качеството на строежа да излезе лошо. Не казвам че всичкото ново строителство е по - добро от панелките . Колкото до шумоизолацията има различни материали с различна шумопрпускливост трябва просто повече четене докато намериш оптималния за теб вариант по съотношение цена-качество. Ще обясня една от причините да се откажа от панелното жилище на седмата година на една от стените (външна) започна да избива ръжда съответно реших да направя ремонт и О изненада оказа се че за външен панел са ми сложили такъв в които има отвор за врата има и метална каса за врата (от тук беше ръждата) но приключенията ми не свършиха с това откритие когато свалях тапетите заедно с тапета падна парче мазилка и се заех да почистя нестабилната мазилка с идеята да направя шпакловка. Само че великите майстори от строителни войски отново ме изненадаха с находчивостта си. В ъгала на панела липсваше част от бетона и кво сега няма да хвърлят панела пък и план гонят замаза ли го с цимент но понеже е щяло да отиде много цимент между света замазки сложили каквото имали под ръка чували от цимент вестници и други боклуци. После реших да сменя балатума с паркет речено сторено, но се оказа че лявата стена е по дълга с 20 сантиметра в единия край хола беше 6,50 в другия 6,70. После се наложи да сменям тръби там беше истинско приключение което преля чашата и реших да потърся друг вариант за жилище.
  • 105 Селянин

    2 0 Отговор
    До1990 год на село се строях къщи е от роднини и съселяни бетона се бъркаше на ръка и тухлите се качваха на ръка по етажите
  • 106 дедо йоцо гледа

    2 1 Отговор
    А знаете ли, че панелките са проектирани от немски инженери в ГДР, а не от руски. И като гледам къде е Германия сега , и къде е Русия, си мисля, че в панелните блокове има доста хляб още.
  • 107 Фактология

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТ !":

    Стига с тез комунисти бе болни мозъци. 30 години все комунистите виновни, че всичко се разруши и изкраде, и България се зарови в тинята. То жив комунист вече няма.
    През 1989 год. т.е. през социализма България беше над 9 млн. население! Сега 30 години демокрация сме се стопили на 5 млн. Българите напуснаха България заради демократичната безработица, заради липсата на икономика, заради демократично ниските заплати и пенсии, заради несигурността, заради липсата на здравеопазване, заради НПО-тата промиващи болни мозъци, заради управляващите продали родината и народа си. Понеже сме "много добре", за това всичко внасяме, от доматите до кибрита всичко! И само заеми взимат управляващите от СБ и ЕБ, заеми които с лихвите ще се връщат от пет поколения занапред.
    И за всичко това са виновни комунистите, Русия и Путин.
  • 108 Спокойно!Важно е да не те търсят...

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Tupanchev":

    Други мутри с глогове на кръста и с ножове под коляното!Споко,всеки си носи кръста и шперплата....
  • 109 кукуруку

    2 0 Отговор
    Много добре ти вървеше статията, докато не намеси Б.Борисов.Защо бе алааанкоолу, не ставай и ти конфекция, на кой някой му виновен - Б.Б. Бъдете по оригинални!
  • 110 пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ФАКТ !":

    Основно избягаха и бягат и сега след идването на така наречената демонокрация>
  • 111 Тези

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "Роко":

    свбодни съчинения - моля в отдел фантастика.
  • 112 АТАНАСОВ

    1 0 Отговор
    Блоковете са еднакво грозни като две капки вода и приличат на китайската стена защото повечето са по осем етажа.Но за къщите не се правеше хубав план и приличаха като кантон.