Отидете към основна версия

6 129 32

Румен Драганов: Очакваме руско нашествие

  • румен драганов-
  • туризъм-
  • лято-
  • руснаци

Турция и Гърция ни изпреварват

Снимка: БГНЕС

Очакваме утрояване на броя на туристите от Русия, тъй като те бяха много малко през миналата година – под 50 000. Това каза в „Денят започва“ по БНТ директорът на Института за анализи и прогнози в туризма доц. Румен Драганов.

На въпроса дали са анулирани полетите от Русия за България той отговори с „Не“ и добави, че няма промяна в нагласите за очакванията по отношение на руския пазар. В същото време въобще не сме изненадани от това, че през май месец се анулират полети, които са предварително заявени, коментира експертът.

„Никога не сме имали туристи през май. Кой сезон стартираме сега? Той започва от 22 юни и приключва на 22 септември. Имаме четири много ясно изразени сезона“, добави той.


В предходни години преди пандемията бяхме достигнали до 490 000, уточни доцентът.

Според него, не е вярно това, че са отменени полети от Русия и че е спряло издаването на туристически визи. „Имаше ограничения във връзка с пандемията, но е възобновено. Издават се на територията на цяла Русия“, добави той.

През юли ще очакваме по-голям брой туристи, заяви доц. Драганов.

„Туроператорите най-много губят от чартърния полет, защото леглата си стоят в хотелите, но ако не напълните седалките на самолета над 75% или над процента, за който сте продали полета, сте на загуба“, добави той.

През тази неделя имаме връщащ полет от Бургас, който да прибере онези, които са вече в България, изтъкна експертът.

Всеки си прави сметка, за да не загуби, добави той.

„Основният интерес на България са европейските страни. Очакваме оттам около 5 млн. туристи при 7,5 милиона в предходни години. Нашите основни пазари в Европа са Германия, Полша, Бенелюкс (б.а. Белгия, Нидерландия и Люксембург), Франция и Австрия“, обясни Румен Драганов.

Записванията са в ход, но всеки, когато реши, може да се откаже без да има санкция и това държи хората в напрежение, добави той.

„Това правителство си отиде без да осъществи идеята за карантинен хотел. Министърът на туризма казва, че имаме карантинна стая, но кой я плаща? Колко време ще стои? Тази несигурност е катастрофална. Това ни прави неконкурентноспособни“, коментира шефът на Института за анализи и прогнози в туризма.

„Няма логика да кажете, че във вашия хотел имате карантинна стая, защото целия етаж ще се изнесе, а след него и долните. Хората ще реагират така от страх. Затова е важно да има бързо политическо решение. Ако не може да го вземе това правителство от страх да не си навреди, да го направи следващото, но незабавно“, добави той.

„Може да няма заразени, но отговорът на въпроса какво правим не може да е мънкане. Трябва да е решителен и незабавен“, заяви доц. Драганов.

Турция и Гърция ни изпреварват с решителността на техните правителства, каза още той.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.

Свързани новини