Отидете към основна версия

1 450 7

Депутатите отложиха гласуването на правила за избор на нов управител на БНБ

  • бнб-
  • управител-
  • гуверньор

Предложения за отпадането на точката направиха БСП и „Демократична България"

Снимка: БГНЕС

Депутатите отложиха гласуването на процедурни правила за избор на нов управител на БНБ. Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече на 15 юли, но законът позволява той да управлява централната банка до избор на нов ръководител.

Предложения за отпадането на точката от дневния ред на парламента направиха от две парламентарни групи - БСП и „Демократична България“.

От името на левицата аргументите представи Румен Гечев:

„Избирането на ръководството на такъв орган предполага управляващо мнозинство, стабилно управление, спокойствие за избора. Докато не формираме правителство не е редно, има и други органи, регулаторни, и други, на които са им изтекли сроковете, това ръководството на банката може да си изпълнява функциите докато ние не си свършим нашата работа“.

Атанас Атанасов от „Демократична България“ допълни становището със сходна аргументация.

„Ние не можем тук да се разберем да изберем правителство, а почнахме да кадруваме в държавните органи. Така че като изберем правителство, нека тогава да влезе тая точка в дневният ред“.

Народните представители решиха утре да обсъдят на първо четене актуализацията на бюджета, а днешният им пленарен ден ще протече с изслушване на министри.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини