Отидете към основна версия

9 462 38

Китай поиска помощ от Русия

  • доставки на електроенергия-
  • недостиг-
  • помощ-
  • спиране на тока-
  • въглища

Недостигът на електроенергия се отрази пагубно на тази страна с 1,4 милиарда души население, която е свикнала да се развива бързо

Снимка: БГНЕС

Китай поиска от Русия да увеличи доставките си на електроенергия, тъй като най-населената страна в света е изправена пред прекъсвания на електрозахранването, които принуждават милиони хора да живеят без електричество, пише британският вестник The Telegraph, предаде агенция „Фокус“.

Държавните доставчици на електроенергия поради повишаването на цените на въглищата са принудени да прибягнат до спиране на тока. Властите също така налагат ограничения върху използването на енергия за намаляване на въглеродните емисии като част от мащабна борба срещу изменението на климата, докато страната се подготвя да бъде домакин на срещата на върха на ООН за биологичното разнообразие следващата седмица.

Китай си е поставил амбициозни цели, включително въглеродна неутралност до 2060 г. Но Пекин е под нарастващ натиск, тъй като е призован да направи повече преди многостранните преговори за климата през ноември в Глазгоу.

Недостигът на електроенергия се отрази пагубно на тази страна с 1,4 милиарда души население, която е свикнала да се развива бързо. Ще има нови последици, които ще затруднят световните вериги на доставки за стоки, вариращи от смартфони до модни дрехи, тъй като доставчиците на Apple и текстилните фабрики преустановяват дейността си.

Ресторантите разпалват фурните си с батерии за мотоциклети. Смартфоните се използват като фенерчета за осветяване в тъмнината. Но всичко това са временни мерки, тъй като всяко такова устройство трябва да се презареди.

Пешеходците се движат по улиците с изключително внимание, тъй като мигащите светофари създават хаос по пътищата. Хората започнаха да се оплакват в социалните мрежи.

Някой публикува снимки на различни съобщения в жилищни и търговски сгради, в които жителите и посетителите са уведомени за прекъсвания на електрозахранването, които понякога продължават почти цял ден.

„В момента няма информация кога ще бъде възобновено електроснабдяването. Градските власти очакват новини от провинциите “, се казва в едно съобщение, което също има гореща линия за хората да задават въпроси.

В друго съобщение, жителите са уведомени, че електричеството може да бъде изключено по всяко време, и са помолени да бъдат готови за това.

Липсата на електричество дори се отразява на работата на водоснабдителните и канализационните системи, тъй като електрическите помпи, които обикновено подават вода в къщите, са спрени. Поради това не могат да се къпят и да почистват тоалетните си. В някои къщи локалните отоплителни инсталации са изключени, а жителите са лишени от топла вода.

„Няколко дни без ток и вода са наистина трудни“, пише един потребител на социалните медии. - Не можем дори да отидем до тоалетната. Мобилният ми телефон е мъртъв, дори столовата не работи, така че нямаме храна и напитки ... "Друг потребител написа, че е изпитал чувство на паника и недоумение, когато е останал в асансьор, който внезапно е спрял между етажите. „Седях сам в асансьора повече от 20 минути и нямаше мобилна връзка“, оплака се той.

Но други се опитват да видят светлата страна в това. „Открих, че спирането на тока в нашия блок е непълно“, пише един потребител. „Само асансьорът беше изключен. Но изкачването по стълбите е добро упражнение."

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Свързани новини