Отидете към основна версия

3 292 13

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Чака ни висока инфлация и нисък растеж

  • румен гълъбинов-
  • стагфлация-
  • бизнес-
  • криза-
  • инфлация-
  • стагнация-
  • растеж

Дано не стигнем до стагфлация, заяви икономистът

Снимка: БГНЕС

"Догодина ни очаква висока инфлация и нисък растеж, смята икономистът Румен Гълъбинов".

"Сега налице е основно производствена инфлация, а догодина ще е повече в потребителските цени. Кризата с коронавируса е голямо сътресение за европейската и световната икономика. Икономическите последици от кризата са различни в различните сектори.

И което е още по-важно, трябва да защитим работните места и жизнеспособността на фирмите. Интересно е, дали ще се получи стагфлация /б.р. термин от макроикономиката, с който се означава състояние на икономиката, характеризиращо се със застой (нисък темп на икономически ръст), ръст на инфлацията и увеличаване на безработицата., дано не", заяви той пред ФАКТИ.

"Пътят към възстановяването минава през инфлационния натиск. Натискът върху всяка част от веригата за доставки, предизвикани от огнища на Covid-19, представлява заплаха за увеличението на потребителските разходи. Все още недостигът във веригите за доставки, от които зависи икономиката, се превръща в широко разпространен инфлационен натиск, нарушавайки дейността на компаниите и ги принуждава да повишават цените за своите клиенти", допълни икономистът.

"Тесните места във веригата за доставки и недостигът на работна ръка са забавили темпа на икономически растеж в голяма част от света. Това принуждава повечето компании да компенсират тези високи разходи, като повишат собствените си цени или намерят ефективност в друга страна", завърши Гълъбинов

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини