Отидете към основна версия

5 368 22

Американската търговска камара с препоръки за българската енергетика

  • американска търговска камара-
  • българия-
  • енергетика

Докладът предлага стратегически подход за отговорен енергиен преход в посока декарбонизация

Снимка: БГНЕС

Американската търговска камара в България е готова със своя изцяло нов доклад „Декарбонизация на енергетиката на България“, съобщиха от Камарата.

Това широкообхватно проучване включва три сценария и пакет от препоръки за политика, която да оформи по-добре инвестиционната рамка, така че да се позволи навлизането на нови технологии, с които да се постигнат целите за декарбонизация на Европейския съюз, както и да се приемат механизми за плавен и справедлив енергиен преход, като в същото време се запази устойчивостта и жизнеспособността на енергийната система на България, защити се конкурентоспособността на местната икономика и се гарантира сигурност на енергийните доставки за бизнесите и домакинствата.

Докладът предлага стратегически подход за отговорен енергиен преход в посока декарбонизация на електроенергийния сектор на България. Изследването е резултат от шестмесечен труд на екип на водещата консултантска компания за подобни анализи Compass Lexecon. Докладът анализира следните ключови индикатори за представяне: инсталирана мощност, гъвкавост, инвестиции, емисии и разходи - цена.

"Американската търговска камара и нашите над 300 членове доказваме за пореден път, че желаем да споделяме своят глобален опит и да се ангажираме с българското правителство и с ключови заинтересовани страни в подкрепа на общите усилия за повишаване на икономическия растеж и просперитет на България. Това е вторият поред наш доклад, с който се стремим да се подобри и реформира даден сектор. Например, през 2021 г. нашият Комитет "Здравеопазване" представи анализа "Здравеопазването като инвестиция" – това е холистичен доклад с конкретни предложения за реформиране на функционирането на здравната система у нас" – посочи Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България.

Американската камара започна изпълнението на своя комуникационен план, с който ще представи доклада на ключови институции, заинтересовани страни, медии и обществеността. През следващите седмици Камарата ще проведе обсъждания на пътищата, които България може да поеме, за да постигне целите за декарбонизация на Европейския съюз, като същевременно съхрани жизнеспособността на своята електроенергетика, за да има работеща икономика и да гарантира справедлив енергиен преход за страната и нейните региони.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.

Свързани новини