17 Февруари, 2022 15:12 5 360 22

Американската търговска камара с препоръки за българската енергетика

  • американска търговска камара-
  • българия-
  • енергетика

Докладът предлага стратегически подход за отговорен енергиен преход в посока декарбонизация

Американската търговска камара с препоръки за българската енергетика - 1
Снимка: БГНЕС

Американската търговска камара в България е готова със своя изцяло нов доклад „Декарбонизация на енергетиката на България“, съобщиха от Камарата.

Това широкообхватно проучване включва три сценария и пакет от препоръки за политика, която да оформи по-добре инвестиционната рамка, така че да се позволи навлизането на нови технологии, с които да се постигнат целите за декарбонизация на Европейския съюз, както и да се приемат механизми за плавен и справедлив енергиен преход, като в същото време се запази устойчивостта и жизнеспособността на енергийната система на България, защити се конкурентоспособността на местната икономика и се гарантира сигурност на енергийните доставки за бизнесите и домакинствата.

Докладът предлага стратегически подход за отговорен енергиен преход в посока декарбонизация на електроенергийния сектор на България. Изследването е резултат от шестмесечен труд на екип на водещата консултантска компания за подобни анализи Compass Lexecon. Докладът анализира следните ключови индикатори за представяне: инсталирана мощност, гъвкавост, инвестиции, емисии и разходи - цена.

"Американската търговска камара и нашите над 300 членове доказваме за пореден път, че желаем да споделяме своят глобален опит и да се ангажираме с българското правителство и с ключови заинтересовани страни в подкрепа на общите усилия за повишаване на икономическия растеж и просперитет на България. Това е вторият поред наш доклад, с който се стремим да се подобри и реформира даден сектор. Например, през 2021 г. нашият Комитет "Здравеопазване" представи анализа "Здравеопазването като инвестиция" – това е холистичен доклад с конкретни предложения за реформиране на функционирането на здравната система у нас" – посочи Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България.

Американската камара започна изпълнението на своя комуникационен план, с който ще представи доклада на ключови институции, заинтересовани страни, медии и обществеността. През следващите седмици Камарата ще проведе обсъждания на пътищата, които България може да поеме, за да постигне целите за декарбонизация на Европейския съюз, като същевременно съхрани жизнеспособността на своята електроенергетика, за да има работеща икономика и да гарантира справедлив енергиен преход за страната и нейните региони.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    91 1 Отговор
    Драги американци ! Ако наистина искате в България да имаме енергетика ни оставете да си строим АЕЦ Белене и Южен поток !

    А ако искате декарбонизация в България - просто си махнете отровните тецове от земята ни. !
  • 2 ген Столти

    80 2 Отговор
    След като под тяхно ръководство унищожихме БНА, сега на ред е да гътнеме енергетиката.
  • 3 Иван

    75 3 Отговор
    Да обявим че сме колоноя на САЩ и да премахнем парламента и правителството, един губернатор е достатъчен и без това решенията идват от Козяк.
  • 4 !!!

    63 1 Отговор
    Американската търговска камара с препоръки за българската енергетика! И какви са точно препоръките още повече прекупвачи на електроенергията да сложат сигорно! Ужас Бог да ни е на помощ ако тия в парламента ги послушат!

    Коментиран от #11

  • 5 БгТопИдиот

    59 2 Отговор
    Говедарес първо да дадат пример с тяхната мега енергоРесурсоКонсуматорска Економика.Дето всеки дришльо на 16 кара лека кола тип "камион ГАЗ 53".И тогава да дават акъл на туземците на балканите.Лицемери ниедни.
  • 6 Търновец

    53 2 Отговор
    …..Да купуваме втечнен газ от USA; а България колко плати за този “доклад – изследване”
  • 7 фбр

    51 2 Отговор
    Краварите да се гледат Щатите 1!!
  • 8 Само тъпотия

    46 2 Отговор
    Могат да измислят говедата!Дрън мрън холистичен доклади простотии!!Обикновения човек не го интересува тази американска помия а дали ще може да живее работи лекува и отгледа децата си нормално!!Марш от нашите земи продажници...
  • 9 БОЗА

    44 1 Отговор
    Интересно,ако Българската търговска камара даде препоръки на САЩ,как да си развиват енергетиката,КАК ще се развият събитията...та така и с техните "препоръки"... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 10 ха ха

    34 2 Отговор
    мнооого обичам да правя изследвания , срещу 5 000 000 $ такива изследвания ще направя ;ум да им зайде;
  • 11 Перо

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "!!!":

    Виж кои са БГ членовете,собственици на “компании” в тази камара. От кол и въже! Не виждам никакви енергетици!
  • 12 Ай бегай бе

    38 1 Отговор
    Тия американци да си гледат тяхната енергетика-май са забравили замръзналият Тексас и още 5-6 други щати? И още нещо-от държава на която половината и територия е още с дървени стълбове за електричество --акъл не искаме...
  • 13 деменция

    30 1 Отговор
    Препоръките да затворим АЕЦ напълно и да станем 100% зависими за всичко!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 нико

    31 1 Отговор
    ЯДЕМ попарата на тяхната МАРИЦА като им плащаме ТРОЙНА цена за тока , сега кой знае какво ни подготвят . НИКОГА вяра на САЩ . Те имат само интерес без милост към ответния .
  • 16 3.14К

    22 0 Отговор
    Американската търговска камара да си скрие предложенията на кучето под опашката.
  • 17 Анонимен

    28 0 Отговор
    Просто за справка приложете линк към другата си статия за това че Европа ще плати най-висока сметка за енергия до сега . До това водят мантрите ви за декарбонизац6ия . До бедност , студ и мизерия ! Е разбира се декарбонизаторите ще си напълнят гушките за наша сметка в този процес .
  • 18 Jacques Yves Moineau

    7 0 Отговор
    Някой да ги е карал да правят изследване???
  • 19 случаен

    7 0 Отговор
    време е да дойде хънтърчо байдънов като експерт с милион заплата и кило бело на месец и тумба фолк диви за разтушване,че путин му равали рахата украйна
  • 20 ЩОМ ЩАТИТЕ ЩЕ НИ КАЖАТ КАК И КАКВО ЗНАЧИ

    3 0 Отговор
    СМЕ В ЛИКВИДАЦИЯ - ПО ЗЛЛЕ НЯМА КАК ДА СТАНЕ !
  • 21 ДОЙДЕ ЛИ ТУК АМЕРИКАНЕЦ

    2 0 Отговор
    ЗНАЙТЕ ЧЕ Е КИЛЪР КРАДЕЦ И АЙДУК !!
  • 22 Алооо

    1 0 Отговор
    Некой да ме удари по гърбо, че че се задавим.