Отидете към основна версия

9 056 36

Банките са предупредили Путин още преди началото на военните действия

  • централна банка-
  • русия-
  • украйна-
  • пари

И най-мрачният им сценарий не е предвещавал, това което се случи

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Централната банка на Руската федерация и най-големите банки още преди събитията в Украйна са предупреждавали Владимир Путин за възможните последици от тези събития. Те са наблегнали най-вече на ръста на обменния курс до 200 рубли и спада на БВП с 10%. Но представителите на банките, дори и в най-мрачния сценарий, са взели под внимание само признаването от Русия на независимостта на ДНР и ЛНР.

Централната банка, Сбербанк и ВТБ предварително са предупредили Владимир Путин до какво могат да доведат действията на Русия в Украйна, пише Frank RG, позовавайки се на източници, запознати с документи за оценка на възможните последици.

Трябва да се отбележи, че банките в своя „най-мрачен“ сценарий са обмисляли само признаването от Русия на независимостта на Донецката и Луганската народни републики. Санкциите срещу Централната банка изобщо не са били счетени за възможни.

Банкерите оценяват възможните щети от потенциални санкции по следния начин: повишаване на обменните курсове до 150-200 рубли, повишаване на основния лихвен процент до 20-30%, нарастване на безработицата с 4-12% годишно, спад от 10% на БВП на страната.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 44 гласа.

Свързани новини