Отидете към основна версия

16 398 23

Мъск с призив към Европа

  • илон мъск-
  • аец-
  • въобновяване-
  • русия-
  • доставки-
  • газ

Предлага рестартиране на неработещите атомни електроцентрали

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Илон Мъск призова за увеличаване на производството на ядрена енергия в Европа, която може да загуби природен газ на фона на санкциите заради военната операция на Русия на територията на Украйна.

На страницата си в социалната мрежа Twitter Мъск написа, че вече е „много ясно“, че европейските страни трябва да рестартират неактивните атомни електроцентрали и да увеличат производството на тези, които функционират.

По данни на Международната агенция за атомна енергия, в Европа има 102 спрени ядрени реактора. Business Insider цитира данни на Международната агенция по енергетика, от които следва, че Русия доставя около 30% от целия газ в Европа. Обявеният преход към възобновяеми източници е бавен, така че много страни от ЕС все още са силно зависими от руския газ.

Мъск по-рано каза, че „ядрената енергия е много по-добра“ от изгарянето на гориво в контекста на проблемите с глобалното затопляне, тъй като ядрената енергия е нулева въглерод.

Призивът на Мъск за повече ядрена енергия в Европа идва два дни, след като той настоя за повече добив на петрол и газ в САЩ, за да противодейства на всяко съкращаване на доставките от Русия.

Събитията от последните дни доведоха до това, че цените на петрола и газа са се повишили до исторически върхове. „Не ми харесва, че казвам това, но трябва незабавно да увеличим производството на нефт и газ“, написа Мъск в Twitter по-рано, „Извънредните времена изискват извънредни мерки“.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 79 гласа.

Свързани новини