Отидете към основна версия

5 434 19

Ето какво ще направи ЕС с конфискуваните пари и имоти на руските олигарси

  • пари-
  • имоти-
  • запориране-
  • олигарси

Събраното ще отиде в помощ на Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) може да създаде фонд за възстановяване на Украйна, който да получава средства и имущества на компании и граждани на Русия, които са попаднали под Западните санкции. „Може да говорим за създаване на фонд за подкрепа на Украйна, където да се изпращат пари от запорирани сметки и конфискувано имущество на руски граждани и компании, попаднали в санкционните списъци“, казва еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в интервю за белгийския телевизионен канал LN24.

Той припомни, че процедурата за замразяване на активи и имущество на руски държавни структури, фирми или физически лица, извършена в рамките на санкциите, приети срещу Русия, не е равносилна на конфискация. „Трябва да има допълнителна процедура, която да установи дали е възможно да се премине от етап на арест (на активи) към етап на конфискация“, каза европейският комисар по правосъдието. Според него, в основата на това може да бъде изводът, че собственикът на активи участва в криминални престъпления, включително корупция и пране на пари.

По-рано Европейската комисия обяви, че на 9 април, заедно с канадското правителство, възнамерява да проведе конференция на донорите на помощ за Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 35 гласа.

Свързани новини