Отидете към основна версия

1 951 6

Призовахме за временно спиране на разпоредби в Пакета "Макрон"

  • превозвачи-
  • пакет мобилност-
  • владимир върбанов

Причината е въздействието на войната в Украйна върху състоянието на икономиката и функционирането на транспортния сектор

Заради войната в Украйна и въздействието на конфликта върху състоянието на икономиката и функционирането на транспортния сектор заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов е призовал временно да бъде спряно изпълнението на разпоредбите в Пакет Мобилност I, отнасящи се за каботажа и връщането на камионите, до приключването на военната агресия на Русия срещу Украйна, предаде БНР.

По време на вчерашната неформална видеоконференция на министрите на транспорта на Европейския съюз Владимир Върбанов е посочил, че прилагането на новите ограничения и по-специално правилото за връщане на превозните средства, изисква допълнителни операции и водачи, които на този етап е трудно да се организират и ангажират.

"За нас това e разумен ход, тъй като, според нас, това би довело до глътка въздух за превозвачите, които извършват превози в целия ЕС. Още преди две години изчислихме, че този пакет и разпоредбите, които са приети по него, ще костват на българския бизнес около 750 милиона евро на година", заяви Йордан Арабаджиев от Международния съюз на превозвачите.

Заместник-министър Владимир Върбанов е отправил и апел за координирани действия на ниво Европейския съюз за бързо и безопасно извеждане на моряците, намиращи се в украинските пристанища.

Той уточни още, че до момента са евакуирани шестима от моряците, които вече са в България.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини