Отидете към основна версия

5 877 6

Държава ограничава износа на пшеница и брашно

  • казахстан-
  • пшеница-
  • брашно-
  • квоти-
  • забрана-
  • износ

Забраната в Казахстан важи до 15 юни

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министерството на земеделието на Казахстан издаде заповед за налагане на ограничения върху износа на пшеница и брашно до 15 юни. „Заповед на министъра на земеделието на Република Казахстан от 16 април 2022 г. № 110 „За някои въпроси относно износа на определени стоки от територията на Република Казахстан“ въвежда квоти за износ на пшеница и брашно“ се казва в съобщението на ведомството.

След влизането ѝ в сила до 15 юни т.г., износът на пшеница и брашно ще се извършва стриктно в рамките на утвърдените квотни обеми: за пшеница и мешлин - 1 милион тона, за пшенично брашно или пшенично-ръжено - 300 000 тона. В същото време кандидатите, които са продали 10% от декларирания за износ обем на фиксирана цена, ще имат право да разпределят квотата за износ на пшеница.

По-рано първият заместник-министър на земеделието на Казахстан Айдарбек Сапаров заяви, че се въвеждат квоти, за да се предотврати недостиг на вътрешния пазар и да се заредят мелниците в страната. Той отбеляза, че по-рано казахстанските мелници за брашно активно внасяха пшеница от Русия на по-ниска цена. Но след като Руската федерация наложи забрана за износ на зърнени култури, казахстанските мелничари са принудени да преминат към покупки на вътрешния пазар, където цената на зърното бележи ръст.

Заместник-министърът увери, че сега в страната няма недостиг на пшеница. Към 1 април в републиката е имало 6,4 милиона тона хранителна пшеница. Като се вземе предвид вътрешното потребление, този обем е повече от достатъчен. Запасите от брашно са 118 000 тона, което покрива изцяло вътрешното потребление. В същото време Казахстан произвежда 3 милиона тона брашно годишно, около половината от него се изнася.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини