Отидете към основна версия

3 171 8

Виктор Билянски, БАСКОМ: Дигиталната трансформация няма да приключи

  • виктор билянски-
  • баском-
  • дигитална трансформация

Според него здравеопазване, финанси и транспорт са трите индустрии, в които регионът има потенциал да бъде водещ в дигитализацията

Снимка: БАСКОМ

Дигиталната трансформация никога няма да приключи. Неправилно е тя да се измерва в проценти завършеност, защото е постоянен и на практика безкраен процес. Дигиталната трансформация е част от технологичната бизнес революция, след нея навярно ще се появи друг вид трансформация - AI трансформация или нещо друго. Това каза Виктор Билянски, член на УС на БАСКОМ по време на събитието „Smart Cities and Digital Transformation”, организирано от Министерство на търговията на Турция, Turkish Exporters Assembly, Турската Асоциация на износителите на услуги (HIB) и Турската Aсоциация на софтуерните компании (Software Industrialist Association - YASAD). БАСКОМ е партньор на събитието.

Като основни причини за изоставането на дигиталната трансформация в нашия регион Виктор Билянски посочи нуждата от сериозен капитал за иновации и фрагментираността на пазарите.

„Ако искаме да променим нещата, да подобряваме технологиите и процесите, трябва да имаме средства за това. И е логично, че колкото по-големи са печалбите на компаниите, толкова по-големи следва да са и техните бюджети за иновации. ЕС и САЩ имат огромен глобален общ пазар, в който говорят на един език. Като цяло в Европа и в нашия регион има много различни държави, има физически граници за преодоляване, различни регулации, говорим на различни езици и това прави взаимодействието ни много по-трудно. Разбира се членството на България в ЕС въздейства положително, защото ние получихме много ползи от него, ставайки част от глобалния европейски пазар. Водени от този пример, на Балканите трябва да сме много по-креативни и кооперативни със съседните държави, за да достигнем по-големи нива на дигитална свързаност и дигитална трансформация“, сподели още Билянски.

Според него здравеопазване, финанси и транспорт са трите индустрии, в които регионът има потенциал да бъде водещ в дигитализацията. Доброто ниво на развитие на технологиите крие възможности за още по-мащабно навлизане на AI в диагностицирането, извършването на прецизни операции посредством роботи, устройства за помощ на хора с увредено зрение и ползването на много други технологични иновации, които са от пряка полза за хората. В същото време бумът на финтех технологиите в дигиталното банкиране, дигиталните разплащания, блокчейн и децентрализация на финансите засягат буквално всеки човек. „И не на последно място е транспортът – там също има много иновации и дигитализации, а също знаем, че самоуправляващите се автомобили са зад ъгъла. Въпрос на време е те да се появят. Когато това се случи, то ще промени всичко. Ще промени и начина, по който много компании правят и управляват бизнеса си.“

Виктор Билянски обърна и специално внимание на това, че компаниите трябва да пренастроят мисленето си по отношение на дигиталната трансформация не само като възможност да се оптимизират работните процеси, но и като нови бизнес модели. „Те трябва да направят така, че да добавят още повече стойност за клиентите си чрез дигиталната трансформация. В противен случай пазарите им ще бъдат заети от конкуренти, които ще запълнят и създадат нови бизнес ниши, просто защото са успели да се адаптират по-добре. Мисля, че това е едно от големите предизвикателства пред нашия регион“, каза още Виктор Билянски.

В рамките на събитието представителите на УС на БАСКОМ Виден Даскалов и Мая Маринова проведоха работна среща с представители на Министерство на търговията на Р Турция, Турската Асоциация на износителите на услуги (HIB) и Турската Aсоциация на софтуерните компании (Software Industrialist Association - YASAD). На нея бяха обсъдени възможности за разширяване на партньорството както на ниво организации, така и на ниво компании.

Двете страни засвидетелстваха удовлетворение си от успешното сътрудничество през годините и се ангажираха да работят за организиране на посещение на български софтуерни компании в Турция и провеждане на В2В срещи с местни фирми.

YASAD представлява повече от 400 софтуерни компании в Турция и си партнира с БАСКОМ от години, като в историята на взаимоотношенията между асоциациите има редица успешни общи инициативи.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини