Отидете към основна версия

2 582 21

С колко поскъпна руският газ през юли в Европа

  • газ-
  • русия-
  • цена-
  • поскъпване-
  • търговия

Средният ръст е 50%

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Средната месечна сетълмент цена на газа на европейската фондова борса скочи с почти 50%, от 1180 USD за хиляда кубически метра през юни до около 1805 USD този юли, сочат данните на лондонската борса ICE. „Продължаващото напрежение с доставките от Русия оказва натиск върху пазара в региона“, смятат експерти.

Фючърсните договори за газ на индекса TTF hub (с най-близка доставка през август и септември) се търгуваха в диапазона 1530-2385 USD за хиляда кубически метра през юли, докато през 2021 г. през същия месец те бяха под 500 USD.

„Текущото ниво на цените се дължи на комплекс от фактори, сред които спадът на доставките от Русия и несигурността относно перспективите за тяхното възстановяване“, обясни Александър Амирагян, ръководител на отдел „Икономика на горивно-енергийния комплекс“ на Центъра за Стратегически изследвания.

По думите му горещото време в Европа също е повлияло на поскъпването на газа. Намаляването на производството на енергия от алтернативни източници също е допринесло, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини