Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Юли, 2022 10:27 2 575 21

С колко поскъпна руският газ през юли в Европа

  • газ-
  • русия-
  • цена-
  • поскъпване-
  • търговия

Средният ръст е 50%

С колко поскъпна руският газ през юли в Европа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Средната месечна сетълмент цена на газа на европейската фондова борса скочи с почти 50%, от 1180 USD за хиляда кубически метра през юни до около 1805 USD този юли, сочат данните на лондонската борса ICE. „Продължаващото напрежение с доставките от Русия оказва натиск върху пазара в региона“, смятат експерти.

Фючърсните договори за газ на индекса TTF hub (с най-близка доставка през август и септември) се търгуваха в диапазона 1530-2385 USD за хиляда кубически метра през юли, докато през 2021 г. през същия месец те бяха под 500 USD.

Още новини от Украйна

„Текущото ниво на цените се дължи на комплекс от фактори, сред които спадът на доставките от Русия и несигурността относно перспективите за тяхното възстановяване“, обясни Александър Амирагян, ръководител на отдел „Икономика на горивно-енергийния комплекс“ на Центъра за Стратегически изследвания.

По думите му горещото време в Европа също е повлияло на поскъпването на газа. Намаляването на производството на енергия от алтернативни източници също е допринесло, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайперист

    4 7 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 да де

    29 2 Отговор
    И още по-весело ще става на тъмно и студено с некъпани ауспуси.

    Коментиран от #12

  • 3 Българка

    6 40 Отговор
    Е това е евтиният руски газ. Унгария получава евтенийката от приятеля на Орбан като плаща ПЪТИ ПО-скъпо и разширява хранилищата си за складиране на газ.Що ли? Нали Русия е брат- надежден, коректен и продава евтино. Стига лъжи на путинисти!

    Коментиран от #14

  • 4 Живко

    4 26 Отговор
    Сърбите са с Русия,но плащат по скъпо за газ и петрол
  • 5 Хмм

    22 2 Отговор
    Сега, тия с дългосрочните договори на какви цени купуват ? Защото май не са на борсови, за разлика от нас.
  • 6 уайтнoйз

    11 1 Отговор
    олиото е новия биткойн хаха
  • 7 гост

    4 26 Отговор
    Евтино придават катарците и азерите. В днешно време кой купува от руснаците? Купуват тези, които не могат да си докарат азерски или катарски,но бъдете сигурни, че догодина руски газ вече никой няма да иска, отдавна ще са си прекарали тръбите от Катар и Азербайджан

    Коментиран от #8

  • 8 Ауу

    23 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Азерския газ на практика е руски, това е положението

    Коментиран от #13

  • 9 Гал

    28 3 Отговор
    Някой да кара насила ЕС да купува руска газ? Не. Ама евтино и хубаво, нали? Ами не купувайте... Ама зависими сме ... Що сте зависими? Като спрете да купувате руска газ, ще купувате от други и ще зависите от тях. Толкоз е просто. Ще е много по-скъпа обаче. Ама руснаците изнудвали с газта. Еми имат газ и продават, тези които нямат купуват. Някой да е принудил ЕС да купува руски газ. И накрая ще им сложим санкции, ще искаме газ без да плащаме.
  • 10 Богаташов

    29 2 Отговор
    Е, да де! Има такава поговорка у почти всички народи - каквото сам си натвориш, по - добре потърск други виновни... Всички скачат на Путин, че той е главният виновниик за кризата с газа. А кой в Европа е виновен - никой не казва! Излизат пред камерите разни европейски каки и с лъчезарни усмивки призовават народите по-рядко да си мият дупетата и т. н..?. А още сме в средата на лятото и дупетата са по плажовете. Не ми се мисли за зимата... А на вас?
  • 11 име

    21 1 Отговор
    Сега проверете цената за Унгария. Това са борсови цени. Който не се води по малоумната политика на Брюксел, си държи на дългосрочните договори, като Орбан.
  • 12 Бая

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Ще мирише тая зима в Европа. Който ще се къпе- това лято, че после чак другото...

    Коментиран от #16

  • 13 гост

    2 13 Отговор

    До коментар #8 от "Ауу":

    Така си мислят руснаците. Тя и Украйна е тяхна, Аляска е тяхна, Япония е тяхна..... руснаците да нямат нещо общо с македонците . Иначе съм чувал кал ни наричат,..били сме черни, защото Всякакви чернокоси са ни оправяли през вековете . А ти,с каква коса си? Само не ми казвай, че си блондин и носиш руска кръв или и твоята коса е от завоевателите
  • 14 име

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Това твърдеие,че Унгария купува до 3 пъти по-скър газ е от последното събиране на Г7 на база едни доста ограничени данни от Евростат. Там има данни само за 11държави, примерно Гемания, най-големия потребител, не дава изобщо данни на какви цени купува. Както и няма данни от коя съседна държава се осъществява преноса и колко натоварва това цената. Ако питаш руснаците, дългосрочния им договор с унгарците до 2036г. им осигурява до 5 пъти по-ниска цена. Истината е че търговски тайни не се оповестяват - така прави Германия; и за мен всичко е спекулация, в зависимост кой спекулира си говори каквото му изнася.
  • 15 БГ политиката

    0 0 Отговор
    Политическата отговорност
  • 16 Охооооо

    4 16 Отговор

    До коментар #12 от "Бая":

    Ние миришехме и седяхме на тъмно именно когато бяхме с руснаците.... всеки си спомня времето когато се къпехме само в неделя,бършехме се с работническо дело,а газена лампа висеше на стената във всеки един дом, тоалетната беше на двора,а почти всички къщи бяха без баня.... явно някой изпитва носталгия по това време

    Коментиран от #20

  • 17 уайтнoйз

    3 0 Отговор
    въпрос на гледна точка.
    дали газа е поскъпнал или шумата се е обезценила?
    нека историята прецени
  • 18 Мишел

    7 0 Отговор
    От материала се натрапва изводът, че без евтин руски газ Европа не може да съществува.
    Този извод трябваше да се направи по рано, за да се избягнат куп глупави действия на ЕС , с които се постига само деградация на водеща световна икономика.
  • 19 Телевизия Бобов дол

    9 0 Отговор
    Цената на газа се вдига заради алчността на спекулантите. Газохранилищата , газопреносната и газоразпределителната система са в частни ръце и собствениците им се възползват максимално от създалата се обстановка . Нищо лично просто бизнес .
  • 20 ПРОСТО КИРО СУПЕР ИНФЛАЦИЯТА

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Охооооо":

    ЗА ТАЗИ ЗИМА ПАК СИ НАПРАВИ ПРОФИЛАКТИКА НА ГАЗИНАТА ЛАМПА, ЩОТО ЩЕ ТИ ТРЕБЕ ОБЕЗАТЕЛНО. ИЗВАДИ СИ ЮРГАНИТЕ И ДЕБЕЛИТЕ СТАРИ ВЪЛНЕНИ ЧАРШАФИ ОТ ВРЕМЕТО НА БАБА ТИ. ЩОТО ЦЕЛА ЗИМА КЕ ТИ ТРАКАТ ЗЪБИТЕ ОТ СТУД. КУПИ СИ И ГАЗ ЗА ГАЗИНАТА ЛАМБА!!!!
  • 21 9642

    1 0 Отговор
    Поскъпна газа на борсата, който не е само руски а и американски и канадски и норвежки и кувейтски и .... Поскъпването е заради по слабото предлагане и по-голямото търсене - нали затова е борса. Основната причина са АЛЧНИТЕ ТЪРГОВЦИ И СПЕКУЛАНТИ. И да залеят пазара с газ, да пуснат и двете тръби на Северен поток, никога цената няма да се върне на нивата от преди две години - именно заради спекулантите на пазара. Какво направиха тъпите европейци - плащаме космически цени на газа и сащ, Русия и всички авторитарни режими пълнят гушите с рекордни печалби (като нашата АЕЦ Козлодуй с тока). Така ще е, докато ни управляват смотаняци...