Отидете към основна версия

4 910 17

Кремъл коментира отнетия лиценз на оператор на "Турски поток"

  • турски поток

Причината са въведените нови санкции срещу Русия на 18 септември

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Отнемането на лиценза за износ от South Stream Transport B.V., операторът на "Турски поток", по който руският газ тече през Черно море за Турция и европейските страни, не засяга работата на газопровода, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков. „Засега мога само да кажа, че това не се отразява на функционирането му, т.е. газовият поток е включен“, каза Песков пред репортери.

Операторът на тръбопровода, регистрираната в Нидерландия South Stream Transport B.V., заяви на 29 септември, че новите санкции на ЕС на 18 септември са довели до предсрочното отнемане на лиценза за износ на компанията. От компанията обаче увериха, че доставките по газопровода няма да бъдат засегнати и казаха, че вече са подали молба за подновяване на лиценза, тъй като той е важен за енергийната сигурност на Европа.

„В резултат на въвеждането на нови санкции на 18 септември 2022 г. лицензът за износ на South Stream Transport B.V., операторът на морския газопровод „Турски поток“, по който руският газ се транспортира през Черно море до потребителите в Турция и европейски държави, беше преждевременно отменен", се казва в съобщение на компанията.

Санкциите обаче не ограничават по-нататъшния транспорт на газа. Въз основа на това доставките на гориво на различни индустрии и милиони домакинства в Турция и европейските страни няма да бъдат засегнати в краткосрочен и дългосрочен план, подчерта операторът.

Компанията вече е подала заявление за подновяване на лиценза за износ и очаква отговор от холандските власти. South Stream Transport B.V. заявиха, че имат всички правни основания да получат изключение съгласно действащия регламент за санкциите на Европейския съюз. Това се обяснява с факта, че газът, транспортиран по „Турски поток“, впоследствие се доставя до европейските страни чрез национални газопреносни системи, като по този начин спомага за осигуряването на тяхната енергийна сигурност.

Операторът на тръбопровода също така отбеляза, че през цялата 2022 г. Европейският съюз периодично налага допълнителни санкции, насочени към ограничаване на износа на материали, технологии и услуги от компании в подкрепа на дейностите на Русия.

„Турски поток“ е тръбопровод за износ, състоящ се от две линии. Едната от тях е предназначена да доставя газ от Русия през Черно море за Турция, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. Проектният му капацитет достига 31,5 милиарда кубически метра годишно. Експлоатацията на газопровода започна през януари 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.

Свързани новини