Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Септември, 2022 15:11 4 900 17

Кремъл коментира отнетия лиценз на оператор на "Турски поток"

  • турски поток

Причината са въведените нови санкции срещу Русия на 18 септември

Кремъл коментира отнетия лиценз на оператор на "Турски поток" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Отнемането на лиценза за износ от South Stream Transport B.V., операторът на "Турски поток", по който руският газ тече през Черно море за Турция и европейските страни, не засяга работата на газопровода, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков. „Засега мога само да кажа, че това не се отразява на функционирането му, т.е. газовият поток е включен“, каза Песков пред репортери.

Операторът на тръбопровода, регистрираната в Нидерландия South Stream Transport B.V., заяви на 29 септември, че новите санкции на ЕС на 18 септември са довели до предсрочното отнемане на лиценза за износ на компанията. От компанията обаче увериха, че доставките по газопровода няма да бъдат засегнати и казаха, че вече са подали молба за подновяване на лиценза, тъй като той е важен за енергийната сигурност на Европа.

Още новини от Украйна

„В резултат на въвеждането на нови санкции на 18 септември 2022 г. лицензът за износ на South Stream Transport B.V., операторът на морския газопровод „Турски поток“, по който руският газ се транспортира през Черно море до потребителите в Турция и европейски държави, беше преждевременно отменен", се казва в съобщение на компанията.

Санкциите обаче не ограничават по-нататъшния транспорт на газа. Въз основа на това доставките на гориво на различни индустрии и милиони домакинства в Турция и европейските страни няма да бъдат засегнати в краткосрочен и дългосрочен план, подчерта операторът.

Компанията вече е подала заявление за подновяване на лиценза за износ и очаква отговор от холандските власти. South Stream Transport B.V. заявиха, че имат всички правни основания да получат изключение съгласно действащия регламент за санкциите на Европейския съюз. Това се обяснява с факта, че газът, транспортиран по „Турски поток“, впоследствие се доставя до европейските страни чрез национални газопреносни системи, като по този начин спомага за осигуряването на тяхната енергийна сигурност.

Операторът на тръбопровода също така отбеляза, че през цялата 2022 г. Европейският съюз периодично налага допълнителни санкции, насочени към ограничаване на износа на материали, технологии и услуги от компании в подкрепа на дейностите на Русия.

„Турски поток“ е тръбопровод за износ, състоящ се от две линии. Едната от тях е предназначена да доставя газ от Русия през Черно море за Турция, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. Проектният му капацитет достига 31,5 милиарда кубически метра годишно. Експлоатацията на газопровода започна през януари 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хак вие

    12 41 Отговор
    плачете сега пияни терористи !
  • 2 Преминаващ оттук

    62 16 Отговор
    Щатите и техните подлоги са решили да разрушат конкурентната им икономика на Европа.
  • 3 ДАНС

    10 23 Отговор
    Саботираме турски поток.Тръбата няма да е цяла и газът спира да тече.
  • 4 Съвет

    56 14 Отговор
    Не пускайте кравари в Черно море, ще пръснат и тая тръба

    Коментиран от #5

  • 5 сдфгбх

    32 9 Отговор

    До коментар #4 от "Съвет":

    Ти къде спа досега- за последните 20 дни фащ вече два пъти пробваха да ударят Турски поток, но не успяха... Слугите им просто нямат нужното оборудване, а подходящ кораб на фащ у черно море в момента няма...
  • 6 Лост

    15 3 Отговор
    Ама те направиха ли го този поток? Нали някои експерти казваха, че нямало толкова мощни помпи, които да докарат газ през Ч.море до България.

    Коментиран от #8

  • 7 ...

    10 4 Отговор
    е нали руски бе... ко правят в Холандия?

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 8 ...

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Лост":

    Има. На Сименс. Потока ще съществува докато не се скапят. После ... да да му мислят следващите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    6 13 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    Фирмата оператор на Турски поток е дъщерна на Газпром , РЕГИСТРИРАНА в Холандия !! Така ватниците избягваха един куп данъци и изисквания на ЕС по-рано , също като схемата на Лукойл с швейцарската Литаско ! Само че сега проблемите им ще са много по-големи от данъци ! Щото сега с отнетия лиценз се прекратяват автоматично ВСИЧКИ договори за поддръжка и контрол , примерно на всеки месец трябва сертифицирана фирма да потвърди целостта на тръбата със специални кораби със дълбоководна апаратура !! При отнет лиценз никоя фирма от ЕС няма и да отговори , да не говорим да се занимава с тях ! А това значи автоматична забрана за работа !! Демек до нова година тоя поток най-вероятно ще е новия руски морски скрап !!
  • 11 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    Колкото и да им е неприятно на нашите русофили никой не е отменял третия енергиен пакет на ЕС , а там черно на бяло пише , че тръбите доставящи газ в ЕС не може да са собственост на фирми извън ЕС !! И северните потоци и турски поток са на дъщерни фирми на Газпром , но регистрирани в ЕС ! Само че това значи , че подлежат на законите на ЕС и ЩЕ РАБОТЯТ по законите на ЕС !! Така че собственоста на Газпром с нищо няма да им помогне !! Щото на него фирми на загуба и лишени от право да работ му трябват колкото на русофил украинско знаме , хахахахахха !!
  • 12 Ти да видиш

    7 3 Отговор
    И как им отнеха лиценза?🤣🤣🤣

    Коментиран от #13, #15

  • 13 един

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Ти да видиш":

    Като им отнеха лиценза,в скоро време ще видиш!Вие същите се перчехте като млади петленца по фейса за СП-2,как видите ли на руснаците никой не можел да им казва на кого ще си продават газа,и как направили СП-2 за да не плащат на украинците грешни пари!Е и,кво стана сега,нито СП-1 го има,нито СП-2 го има,а руски газ може и въобще да не се продава в Европа!Още ще плещите ли про@тотии!

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    То не може , със сигурност няма да се продава , даже си има и дата , 1 януари 2024 !!! На русофилите още не им се вярва и си мислят , че дотогава ще стане нещо и ще го разрешат !! Ама само си мислят ! И ще се уверят много скоро , само след два месеца , когато на 5 декември влезе същата мярка за руски петрол , който всъщност е десет пъти по-важен за гнома от газа , щото толкова пъти са по-големи приходите от него !!
  • 15 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Ти да видиш":

    Всъщност е толкова просто , че ще ти стане зле !! Просто се праща едно официално писмо от съответната агенция и даже няма значение дали го е получила , за съда вече е нелегална . По-важното е с какъв акъл се надяват да им издадат нов и за кога , като след една година влиза пълна забрана за внос на руски газ в ЕС , хаха !!
  • 16 Да, ама не...

    3 4 Отговор
    Няма лиценз означава, че няма ангажимент за поддръжка на съоръженията. Потока на газ не се прекратява, но докато всички съоръжения работят нормално. Една от помпите да даде фира и се превръща в Северен поток 1. После могат и да си го гръмнат ако решат, но на нас ни е все тая.
  • 17 Серафим

    0 1 Отговор
    Защо им е на европейците газ - да карат на твърдо гориво. Могат също така да внасят ток произведен с руски газ.
    Кой печели от това и кой губи ? Очевидно е, че губеща е Европа - по-високи цени на енергията, по-високи цени на
    продуктите произвеждани в Европа, неконкурентност на стоките й, и от там - распадане на ЕС като непечелившо обединение. След Англия и други ще я последват.
    Честито на продажните европолитици.