Отидете към основна версия

3 051 39

Гърция започва изграждането на нова електроцентрала до Александруполис

  • александруполис-
  • гърция-
  • българия-
  • електроцентрала-
  • строителство

Очаква се експлоатацията на централата да започне в началото на 2026 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

България и Гърция ще подпишат скоро меморандум за проекта за петролопровод Александруполис - Бургас. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов след разговори с гръцкия му колега Костас Скрекас.

Министър Христов присъства на официалното стартиране на изграждането на газова електроцентрала в Александруполис, уточнява БНР. Гърция започва изграждането на нова електроцентрала до Александруполис с възможност за трансфер на електоенергия към съседни балкански страни.

В присъствието на премиера Мицотакис в Александруполис стартира изграждането на електроцентрала на природен газ. Централата се строи в близост до трасето на Трансадриатическия газапровод, което гарантира постоянни доставки на азерски газ.

Очаква се експлоатацията на централата да започне в началото на 2026 г. с възможност за снабдяване с електроенергия на България и Северна Македония, заявиха експертите по време на откриването.

Реално Александруполис се превръща в енергиен хъб, където се изгражда също плаващата платформа за втечнен газ, от която България притежава 20% от акциите, коментират енергийните експерти, като оценяват високо и енергийната сигурност, гарантирана от действащия интерконектор между България и Гърция.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.

Свързани новини