Last news in Fakti

14 Януари, 2023 20:21 3 045 39

Гърция започва изграждането на нова електроцентрала до Александруполис

  • александруполис-
  • гърция-
  • българия-
  • електроцентрала-
  • строителство

Очаква се експлоатацията на централата да започне в началото на 2026 година

Гърция започва изграждането на нова електроцентрала до Александруполис - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

България и Гърция ще подпишат скоро меморандум за проекта за петролопровод Александруполис - Бургас. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов след разговори с гръцкия му колега Костас Скрекас.

Министър Христов присъства на официалното стартиране на изграждането на газова електроцентрала в Александруполис, уточнява БНР. Гърция започва изграждането на нова електроцентрала до Александруполис с възможност за трансфер на електоенергия към съседни балкански страни.

В присъствието на премиера Мицотакис в Александруполис стартира изграждането на електроцентрала на природен газ. Централата се строи в близост до трасето на Трансадриатическия газапровод, което гарантира постоянни доставки на азерски газ.

Очаква се експлоатацията на централата да започне в началото на 2026 г. с възможност за снабдяване с електроенергия на България и Северна Македония, заявиха експертите по време на откриването.

Реално Александруполис се превръща в енергиен хъб, където се изгражда също плаващата платформа за втечнен газ, от която България притежава 20% от акциите, коментират енергийните експерти, като оценяват високо и енергийната сигурност, гарантирана от действащия интерконектор между България и Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе

    25 2 Отговор
    Явно ще затваряме тецовете и ще купуваме ток от Гърция.

    Коментиран от #5, #24

  • 2 Сатана Z

    16 4 Отговор
    Българете пак ще бъдат измамени от Данайците,както е било през последните 1350 години.
  • 3 От чужбина

    26 3 Отговор
    Нещо не схванах! Тази тръба с петрол от къде ще се напълни и на къде ще подава петрола??? Нали същата тръба е спрягахме преди да се пълни с руски нефт и да отива в Гърция, сега обратното ли ще става??? А тази нова газова централа нема ли да има СО2 емисии? Нали така казаха за нашите централи на газ. Значи не е "зелена" ама може! А гърците нали имат повече слънце, що не си монтират соларки??? Абе към тази новина автоматично възникват мноооого нови въпроси.

    Коментиран от #6, #14

  • 4 ...

    7 0 Отговор
    Явно вече сме напълно независими от Русия.

    Коментиран от #38

  • 5 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "абе":

    Не позна , Азербайджан ще купи теца на Доган и двата американски , щото 2024 и 2026 им изтичат договорите за изкупуване на тока и ще ги направи на газ !! И няма нужда да се разправя с никакви партии , щото и трите са частни и азерския газ стига директно до тях !! Само че това значи , че държавния ТЕЦ 2 увисва , първо мините не могат да се натоварят само с него и ще затворят , а с тях и той , особено с новите цени за емисии , които никой няма да му опрощава !!
  • 6 гост

    8 13 Отговор

    До коментар #3 от "От чужбина":

    Тази тръба ще прекарва НЕРУСКИ петрол до Бургас , без да трябва танкерите да минават проливите !! И понеже ще е САМО за Нефтохима ще е 10 пъти по-малка от тая дето искаше Путлер , съответно толкова по-евтина !!
  • 7 Бойко Българоубиец

    13 3 Отговор
    Ще купувате ток от гърция щото ще ви закривам мариците ;) саботирах и павец чаира, че пречи на перките хехе ГЕРБ ПОБЕДА!

    Коментиран от #32

  • 8 тука е така...

    13 2 Отговор
    Ако на някой все още не му е ясно защо с Ньойския договор ни отрязаха достъпа до Егейско море сега може да си го обясни. На България е била отнета бреговата линия от Енос ( устието на река Марица) до днешното гръцко пристанище Керамоти и по този начин завинаги е лишена от пристанище без зависимост от проливите Босфор и Дарданели. Това се е отразило изключително негативно върху икономиката ни отм тогава до днес, което е било и целта на Великите сили, но и ако в момента тези брегове бяха наши нямаше да се налага да се молим за енергийни ресурси нито на Турция, нито на Гърция.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Ура

    7 6 Отговор
    Ще караме по тръбата руски петрол за Александрополис. Време беше.

    Коментиран от #13, #15

  • 10 Пускайте шланга

    12 3 Отговор
    Пускайте шланга по дъното на Черно море. От Крим до България са 230 - 250 км. Петрол и природен газ, както си му е реда. За половин година се изгражда и се решава проблема. Зелките да го дуат.
    После Козлодуй и Белене, ПВЕЦ и соларки.
  • 11 Споко

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "тука е така...":

    Сега се изкупуват ваканционни имоти и земеделски имоти в Северна Гърция. После и стратегическа инфраструктура.
  • 12 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "тука е така...":

    Първо когато е подписван Ньойския договор никой в Европа , да не говорим в България не е имал и идея , че някога някой в Европа ще внася петрол и газ , да не говорим пък да се грижат малка България да не го прави баш през Александрополис !! Единствения енергиен ресурс по това време са били въглищата , от които в Европа и "великите сили" са имали в излишък и даже са се чудели къде да продадат !! Ако България е била вносител и то достатъчно голям , то точно обратното , биха намерили начин да я улеснят , щото точно те щяха да и ги продадат !

    Коментиран от #17

  • 13 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "Ура":

    Мечти и надежди русолюбски , безнадеждни както всичко от сибирското блато !
  • 14 та така...

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "От чужбина":

    Правилно се ориентираш. Преди щеше да е Бургас -> Александрополис, но отпадна, а сега се възобновява в обрана посока и петрола ще се разтоварва там от танкери, защото през босфора не ги пущат и по тръба ще идва до Бургас. Също и за газовите централи. Те не са екологични, но известно време (засега неопределено) ще могат да бъдат строени и експлоатирани. Строят си централа защото покрай нея минава газопровода ТАНАП (Южния газов коридор) и няма да имат проблем да я захранват. Колкото до соларните инсталации те пак могат да си ги строят за собствени нужди, но едвали в такова количество, че да имат излишъци и продават, а централата е затова.
  • 15 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "Ура":

    Единственото руско нещо , което ще минава вече през България ще са бежанци на път към омразния загниващ запад !! Дето няма да изгние още 1000 години , за разлика от умрялата федерация !!
  • 16 Чичак

    5 0 Отговор
    изграждането на газова електроцентрала в Александруполис, уточнява БНР...........газова !....
  • 17 тука е така...

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Ньойския договор е политически акт, който има за цел да нанесе възможно най голямо политическо и икономическо сътресение на България за да не може лесно и бързо да се възстанови, а и по много други прични. Пристанище на Егейско море би и помогнало изключително много още в ония времена, без да имаме предвид днешните възможности. Потърси малко информация конкретно за пътуването, пребиваването в Париж и конкретното подписване на договора от българскатаб делегация, предвождана от Александър Стамболийски. Има го в нета. Отговори си сам защо Стамболийски след подписването на договора счупва писалката, с която го е подписал.

    Коментиран от #30

  • 18 На остров Лимнос

    2 2 Отговор
    Що им е строят газова централа. На остров Лимнос има целигодишно вятър колкото щеш. Забиват големи перки като в Дания и Нидерландския и ток бол.

    Коментиран от #21

  • 19 Това сме ние

    7 1 Отговор
    Всички около нас развиват газова и петролна инфраструктура само ние. Отказваме всичко и внасяме скъпо.Тъпотия. Две години правим редовно правителство. Не сме у ред.
  • 20 Хммм,

    4 0 Отговор
    проекта за петролопровод Александруполис - Бургас....... 300 км. 300 м. широк (санитарна зона min ) .... по пазарни цени ? 90000 декара земеделски земи са това
  • 21 Освен това

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "На остров Лимнос":

    Около острова та чак до границата с Турция са едни плиткажи по 15 - 25м супер удобни за перки.
    Целия остров е едни чукари за соларки с много ниска инвестиция.
  • 22 Чичак

    6 1 Отговор
    Проекта, относно 300-километровата линия, свързваща пристанищата Бургас и Александруполис беше оценена на 900 млн. евро 2005 . без земята !!!! Имаше проект 2004 г. Сега ще е минимум 3 милиарда.... Нефтохима струва ли толкова ?

    Коментиран от #23

  • 23 Чичак

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Чичак":

    Проекта, Бургас - Александруполис не вярвам че ще се осъществи !

    Коментиран от #29

  • 24 Е малко позитивно де

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "абе":

    Ще продаваме въглища на Германия с транспорт по море. Александрополис - Хамбург .
    Мариците ще направим музей за идните поколения - Музей на глупостта или как БГ затри енергетиката си.
  • 25 Чичак

    3 1 Отговор
    Не е една а две електроцентрали на газ !!!!! Първият е Блок който ще има капацитет от 840 MW и ще бъде изграден съвместно от Public Power Corporation (51%), DEPA Commercial (29%) и Kopelouzos Group (20%).......Мицотакис и добави, че „амбицията ни е да станем производител на енергийна сигурност за """нашите съседи на Балканите“.
    Ще струва 400 милиона евро (434 милиона долара) и ще наема 800 служители. Очаква се да заработи след 32 месеца........ Новият блок ще бъде изграден в стратегическа точка (индустриална зона на Александруполис), където се срещат няколко инфраструктурни съоръжения за природен газ и международни мрежи за захранване. Той ще се свърже с Центъра за свръхвисоко напрежение на IPTO (Независим електропреносен оператор) на Гърция в Неа Санта, където завършва втората линия България-Гърция (Неа Санта-Марица Изток), европейски проект, който ще повиши нивото на двете страни преносна мощност до 1400 MW (от Гърция за България) и 1700 MW (от България за Гърция).
  • 26 Чичак

    4 1 Отговор
    2. В Александруполис също трябва да бъде построена плаваща газова електроцентрала
    Заедно с плаващото устройство за съхранение и регазификация (FSTU), което се очаква да бъде готово през 2024 г., двата проекта ще бъдат „двойна динамична стъпка към бъдещето на енергийната ера“, отбеляза Мицотакис.... Gastrade, собственост на гръцкото семейство Копелузос, разработва FSRU, който ще бъде закотвен на около 18 километра от северното гръцко пристанище Александруполис, пренасяйки газ до брега чрез 28-километров тръбопровод. Очаква се той да пренася газ до България и по-нататък на север, след като започне работа. Gastrade каза, че проучва изграждането на втори FSRU край Александруполис......
  • 27 Чичак

    9 1 Отговор
    На път сме да ликвидираме всичко в България и да станем енергиен вносител. Газови турбини в България не можело видиш ли, били не рантабилни но да вкарваме ток от газови турбини в Гърция можело ....... Сами по расъждавайте по темата.....
  • 28 Чичак

    13 0 Отговор
    С часове се руши родната ни индустрия и енергетика. Не е за вярване какви боклуци са ни политиците.
  • 29 Абе не се знае

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Чичак":

    За всеки случаи слагайте помпи за реверсивен режим, че не се знае знае ли се.
  • 30 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "тука е така...":

    Ньойския договор е най-нормален договор за държава ЗАГУБИЛА ВОЙНА !! И то световна !! Ти какво очакваш , да те галят с перце ?? Да не би на "съюзниците" ни Австроунгария и Германия да са дали по-добри условия ??? Австроунгария се РАЗПАДА !! Остава с по-малко от 20 % от площта си !! Германия също губи почти 50 % от площта си ! Отделно репарации и конфискации за трилиони днешни пари !! Турция губи 2/3 от площта си и също се разпада като империя !! Какво очакваш ?? И между другото САЩ са били против , а Франция и Англия просто са отстъпили на Сърбия и Гърция , щото са имали по-важни цели на други места !! Главните "душмани" на България са били точно Сърбия и Гърция , а не "великите сили " !! Ама нали трябва мръсния запад да ти е виновен , а за мръсния изток и миризливите ватници донесли сто пъти повече вреди на България не се сещаш да "четеш" , нали ?? ХАхаха !! Докога си мислите , че ще пробутвате болшевишките простотии ??

    Коментиран от #36

  • 31 Помнете историята!

    3 0 Отговор
    Сега разбираме защо трябва да затворят Мариците.

    Коментиран от #39

  • 32 стоян

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бойко Българоубиец":

    До 7 ком - лъжеш бе другар - Бойко ли повреди генераторите на Павеца след ремонта - Бойко подписа за затваряне на тецовете за 2035 гд а тия от подмяната го преподписаха за 2025
  • 33 Чичак

    2 0 Отговор
    Служебният министър на енергетиката Росен Христов или не мисли с главата си, или и той е предател. Радва ли се много? Овации имаше ли? Газови централи в Гърция приветства, но в България било му абсурдно видиш ли .........
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шах

    1 0 Отговор
    Гърците знаят , че 2026 г спираме тецовете .Имат план . Ние нямаме
  • 36 Да бе , да. ! 😜

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Руснаците ли са виновни , че са създали третата Българска държава , а ние сме тръгнали на война срещу тях , защото Германия ни е обещала заем ако воюваме ? Западните покрайнини са и в две Натовски държави , ама на "евроатлантиците" не смеят да го кажат .

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    независими от Русия и н.а.т.а.к.о.вани от гърци,турци и румънци
    големи г.ь.о.т.в.е.р.е.н.и са наште политици
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.