Отидете към основна версия

1 662 1

Най-добрите университети в света

  • университет-
  • образование-
  • класация

Висшите учебни заведения в САЩ и Великобритания отново оглавиха класацията на "200 най-добри университета в света", съставена от британското приложение за образование Times Higher Education, към вестник Times. В ТОП 10 влизат 7 университета от САЩ. От 200-тата в класацията 76 ВУЗ-а са американски. На следващо място е Великобритания с общо 31 университета, като три от тях са в първата десетка. На трето място е Холандия с 12 висши учебни заведения следвана от Германия с 11. Канада и Австралия са представени в класацията с по 8 ВУЗ-а.

На първо място е Калифорнийският институт по технологии, известен повече като Caltech. Още през 2012 г. той измести известният Харвард, който заемаше първото място през всичките осем години, откакто се съставя класацията. Харвард остава на трето място след като сребърният медал си поделят Университетите в Стандфорд и Оксфорд. Сред по-известните университети в ТОП 10 влизат Мазачузетския технологичен институт, Принстън, Кеймбридж, Императорският колеж в Лондон и университета в Чикаго.

Times Higher Education публикува ежегодно класацията на най-престижните университети от 2004 г. За нея се използва една от най-сложните методики. Под внимание се вземат фактори като броя на преподавателите, броя на привлечените чуждестранни преподаватели и студенти, иновативните разработки, общата репутация и броя на цитираните в пресата материали на съответния ВУЗ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини