Отидете към основна версия

4 670 74

Колко ще струва възстановяването на Украйна

  • украйна-
  • възстановяване-
  • цена-
  • стойност-
  • роберт хабек

Хабек: Говорим за повече пари, отколкото правителствените агенции на Германия, ЕС и САЩ могат да съберат заедно

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вицеканцлерът, министър на икономиката и опазването на климата на Германия Робърт Хабек ("Зелените") каза, че възстановяването на Украйна ще изисква огромни средства. „Отговорът е сравнително прост: никой не знае какви са разрушенията зад фронтовата линия, съответно кога, кои райони ще бъдат превзети и колко от тях. Фактът, че това са много пари, е лесен за коригиране“, каза той в интервю за телевизионния канал ZDF, отговаряйки на въпрос относно сумата, необходима за възстановяване на Украйна. „Говорим за повече пари, отколкото правителствените агенции на Германия, ЕС и САЩ могат да съберат заедно“, каза министърът.

В същото време Хабек посочи, че част от възстановителните дейности ще трябва да бъде платена от обществени средства, но в крайна сметка всичко се свежда до общи усилия. „Украйна трябва да създаде добри инвестиционни условия, имаме нужда от гаранции, ползи и стимули от публичния сектор, а след това частният капитал трябва да иска да отиде в Украйна“, подчерта ръководителят на германското министерство на икономиката.

Той също така отбеляза, че германската химико-фармацевтична компания Bayer инвестира 60 млн. EUR в производството на семена в Украйна. Компанията Fixit, която вече работи в Украйна и произвежда строителни материали, според Хабек ще разшири капацитета си, почти удвоявайки го.

За да гарантира безопасността на потенциалните инвеститори, Германия възнамерява да предостави инвестиционна гаранция: например, ако производствената сграда бъде разрушена в резултат на военни действия.

На 3 април сутринта Хабек пристигна в Киев с малка делегация от представители на германските бизнес кръгове. Посещението се пазеше в тайна от съображения за сигурност. Основните теми на пътуването бяха въпросите за възстановяването на Украйна и сътрудничеството в енергийния сектор. Министърът беше придружен по-специално от ръководителя на Германския индустриален съюз Зигфрид Русвурм.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 35 гласа.

Свързани новини