Отидете към основна версия

1 975 3

Всяка криза носи нови възможности

  • казахстан-
  • касим жомарт токаев-
  • инвестиции-
  • цифровизация

Дигиталната трансформация на икономиката беше акцент на среща между големи чуждестранни инвеститори и президентът на Казахстан

Освен акцент на 35-то пленарно заседание на Съвета на чуждестранните инвеститори беше дигиталната трансформация на икономиката. В речта си президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подчерта, че геополитическото напрежение и нарастващият протекционизъм променят световната икономика. Въпреки това, както показва времето, всяка криза носи нови възможности.

„Вярваме, че цифровизацията, която е колосален технологичен пробив, предоставя една от тези възможности. Растежът на цифровизацията вече определя текущия дневен ред, оказвайки драматично въздействие върху развитието на икономиката. Широкото възприемане на нови концепции и технологии, като изкуствен интелект, блокчейн, интернет на нещата (IoT) и големи данни, променя правилата на играта в почти всяка индустрия, от селското стопанство до финансите. Дигитализацията вече се превърна в определящ фактор за конкурентоспособността на цели държави и региони.“, подчерта Токаев.

До 2025 г. се очаква глобалният пазар на цифрови технологии да нарасне с 50% до 6,8 трлн. USD. Според прогнозите, до 10 години до 70% от стоките и услугите в света ще се произвеждат с помощта на цифрови технологии. Казахстан ясно разбира критичната важност на тази тенденция. Наскоро 62 държави единодушно подкрепиха създаването в Казахстан на Центъра за цифрови решения на ООН за устойчиво развитие на Централна Азия. „Ние виждаме това като символ на доверие и важен крайъгълен камък за излизането на Казахстан на световната арена“, каза държавният глава.

Токаев припомни, че според индекса Digital IQ Казахстан вече е на 20-то място по скорост на цифровизация и е включен в групата на най-обещаващите страни за развитие на цифровото благосъстояние.

„През 2022 г. нивото на цифровизация в Казахстан е нараснало с 12%, а нашите цифрови продукти стават все по-конкурентни на международните пазари. През миналата година износът на ИТ продукти и услуги се е увеличил 5 пъти и възлиза на 333 млн. долара. Нашата краткосрочна цел е да увеличим това до 500 милиона долара до 2025 г. Но ние възнамеряваме да продължим напред“, каза президентът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини