Отидете към основна версия

4 306 43

Западните компании не искат да напускат Русия, въпреки санкциите

  • русия-
  • украйна-
  • западни компании-
  • икономика-
  • виктор орбан

Въпреки всичко, руската икономика ще остане част от световната

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Западните компании не искат да напускат Русия, въпреки санкциите, защото разбират, че руската икономика ще остане част от световната икономика. Това мнение изрази унгарският премиер Виктор Орбан, говорейки в Свободния университет и летния студентски лагер в Баил Туснад (окръг Харгита) в Трансилвания.

Ръководителят на правителството отбеляза, че според негови данни 88% от фармацевтичните, 79% от минните, 70% от енергийните и 77% от други европейски промишлени компании, работещи в Русия в началото на 2022 г., остават там сега. „От 1400-те най-големи западни компании само 8,5% са напуснали Русия“, каза Орбан, чиято реч беше излъчена от унгарския телевизионен канал M1. Според ръководителя на правителството през 2022 г. чуждестранните предприятия са платили 3,5 млрд. USD на руския бюджет.

Премиерът каза, че сега се прави опит да се "откачи Русия" от европейската икономика с помощта на санкции, за да се окаже политически натиск върху Москва. Той обаче е сигурен, че това няма да даде желания ефект, тъй като руската икономика е свързана с останалия свят, включително в областта на енергетиката. „Руските суровини се купуват от някой друг и ние страдаме от военна инфлация и губим конкурентоспособността си“, каза Орбан. Той отбеляза, че преди налагането на санкциите срещу Русия страните от ЕС са плащали около 300 млрд. EUR годишно за доставки на нефт и газ, а през 2022 г. са платили 653 млрд. EUR Европа няма да може да се конкурира с останалия свят, ако енергийните ресурси ѝ струват два пъти повече от преди.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 60 гласа.

Свързани новини