Отидете към основна версия

2 672 9

Вдигат соларен парк върху старото летище край Силистра

  • силистра-
  • летище-
  • соларен парк

Компания, базирана в Лондон, възкресява проекта за слънчев ток "Свети Георги"

Снимка: БГНЕС

Нов играч влиза в състезанието за "най-голям соларен парк в България". Това е Rezolv Energy - регистрирана в Лондон компания, която обяви, че ще изгради и управлява огромна фотоволтаична електроцентрала на 12 км от Силистра. Плановете са на мястото на старото летище край село Поручик Ламбриново да бъдат инсталирани слънчеви панели с обща мощност 229 MW. Това пише "Сега".

Rezolv Energy всъщност е придобила готов проект за ВЕИ централа - на българския агробизнесмен Явор Георгиев, който преди година и половина обяви намерение за такава инвестиция и задвижи процедурата за оценяване на въздействието върху околната среда. Георгиев е известен като най-големия производител на белен слънчоглед у нас. Той внесе проекта си за разглеждане в община Силистра в началото на февруари 2022 г.

Предприемачът обаче срещна отпор от тогавашния министър на транспорта Николай Събев. Събев прати писмо с възражения до кмета на Силистра, като обясни, че малките летища трябва да се пазят, възстановяват и развиват, а не да се ликвидират. И проектът "заспа". А ето че сега го събужда нов, задграничен собственик.

Rezolv Energy се представя като фирма, създадена преди година от международната капиталова група Actis като производител на чиста енергия, фокусиран върху Централна и Югоизточна Европа. Rezolv посочва, че вече има проекти с обща инсталирана мощност над 2 GW чиста енергия - като Dama Solar в Румъния с мощност 1.04 MW, която, след като бъде пусната, ще е най-голямата слънчева централа в Европа.

Бъдещият български соларен гигант си има име - "Свети Георги". Има и избран терен - 165 хектара, обхващащи излязлото от експлоатация летище "Силистра". Строителните работи на най-голямата фотоволтаична централа в България трябва да започнат още тази година, казват от Rezolv Energy. Ще бъдат монтирани близо 400 000 слънчеви панела с мощност 229 мегавата (и средно годишно производство на електроенергия от 313 гигаватчаса (GWh). За сравнение, най-голямата действаща ФЕЦ у нас - "Верила", която започна работа миналия месец, е с мощност 123 мегавата.

Всъщност сегашният опит за осъществяване на проекта "Свети Георги" в Силистренско ще е трети. Преди повече от 10 години американската AES имаше намерение да инсталира фотоволтаична централа със същото име с обща мощност 80 MW в землището на село Полковник Ламбриново. Тази ФЕЦ трябваше да е най-голямата в Европа. Компанията дори се сдоби с лиценз от енергийния регулатор КЕВР, но по неясни причини в крайна сметка се отказа от инвестицията.

За аеропорта

Летище "Силистра" се намира в землището на село Полковник Ламбриново. То е от категорията "малки летища". Било е предназначено за обслужване на пътнически и товарни самолети, както и на селскостопанската авиация. Има и военна част, предназначена за съхраняване на бойни самолети. Пистата му е дълга 2.5 км.

Закрито е със заповед на министъра на транспорта от 6 декември 1999 г. Прехвърлено е за управление на областната управа в Силистра, която така и не успява да го върне към живот и през 2005 г. го продава на цената на два апартамента.

Приватизацията е извършена през 2005 г. по време на кабинета "Сакскобургготски" на два етапа. Първо през 2005 г. областната управа продава на "Р-Инженеринг" имот с площ от 290 дка за 29 999 лв. По онова време фирмата е собственост на Данаил Райчев. По-късно, през 2017 г., я придобива Явор Георгиев.

Пак през 2005 г. държавата продава за 49 971 лв. още един имот с площ от 314 декара, върху който се намират приемна сграда на два етажа и сутерен, гаражи и други помещения. През 2009 г. тези активи се оказват собственост на холдинга "Първи май", в чиято управа пак е Явор Георгиев.

През 2011 г. тогавашният премиер Бойко Борисов нарича продажбата на летището "пладнешки грабеж" и се заканва случаят да бъде разследван. Няма данни прокуратурата да е работила по случая.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Свързани новини