Отидете към основна версия

3 647 19

Колосална загуба за Siemens

  • siemens-
  • русия-
  • загуби

Компанията загуби 600 млн. EUR заради прекратяване на бизнеса си в Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Siemens загуби 600 млн. EUR, след като продаде бизнеса си в Русия и прекрати дейността си в страната, се посочва в отчета на компанията.

Спирането на бизнеса в Руската федерация доведе до финансови загуби за дъщерното дружество на Siemens, производителя на железопътно оборудване Siemens Mobility. „Организираното спиране на бизнес дейностите в Русия миналата година доведе до загуби за Siemens Mobility в размер на 0,6 млрд. EUR“, се казва в доклада.

Миналата седмица стана известно, че Siemens Mobility се е обърнала към германските власти с искане за обезщетение поради загуби в Русия. Подобно на много други германски компании, Siemens осигури инвестиции в Руската федерация, като прибягна до инструмента за инвестиционни гаранции от федералното правителство.

През 2022 г. Siemens напусна руския пазар, компанията отказа да изпълни договори поради санкции. През февруари 2023 г. руските железници подадоха заявление за събиране на неустойка от германската компания, която се оценяваше на 29,5 милиона рубли дневно (малко над 6 милиона рубли за неизпълнение на договора и около още 23 милиона рубли - загуба поради липсата на доставки на самолети Sapsan за железопътната мрежа).

През 2018 г. Siemens отбеляза своята 165-та годишнина от дейността си в Русия. Компанията оперира в Русия по време на Студената война и разшири присъствието си в Москва и извън нея след разпадането на Съветския съюз, отваряйки нова централа в руската столица през 2011 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.

Свързани новини