Отидете към основна версия

10 265 11

Турция обяви кога ключова за Европа и Азия магистрала ще е готова

  • зангезур-
  • коридор-
  • транспорт

Транспортният коридор Зангезур ще е готов през 2028 година

Изграждането на транспортния коридор Зангезур, който ще осигури пряка сухопътна комуникация между Турция (а оттам и за Европа) и страните от тюркския свят, се планира да приключи през 2028 г. "Азербайджанската част от маршрута е почти завършена. Строителството на турската отсечка, дълга 224 км, е планирано да приключи през 2028 г.", каза турският министър на транспорта Абдюлкадир Уралоглу, цитиран от вестник Yeni Şafak.

Уралоглу припомни, че 43-километровият участък от Зангезурския коридор минава през територията на Армения. "Те също извършват работа по планиране и провеждане на търгове в рамките на проекта. Иран също проявява интерес към коридора Зангезур. Продължаваме преговорите с иранската страна, заявявайки, че сме готови да помогнем да се присъединим към проекта", каза турският министър.

Азербайджан многократно е заявявал желанието си да създаде Зангезурския коридор, който да минава през територията на района Сюник на Армения и да свързва Нахичеван с основната част на страната. Предвижда се там да бъдат изградени път и ж.п. На 6 октомври 2023 г. Азербайджан и Иран подписаха меморандум за намерение за изграждане на железопътна линия, която ще свърже основната част на страната с Нахичеван през територията на Ислямската република.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.

Свързани новини