Отидете към основна версия

3 800 14

„Сатоши се събуди“ – легендата за мистериозния създател на биткойн Накамото внезапно възкръсна ВИДЕО

  • биткойн-
  • сатоши накамото

Изчезналият безследно преди 12 години създател на биткойна, внезапно се върна в играта

Мистериозният създател на биткойн Сатоши Накамото е получил почти 26 биткойна на стойност малко над 1 милион долара -повече от 10 години след изчезването му, предаде forbes.com.

Портфейл, създаден от Сатоши Накамото, така нареченият Genesis портфейл, който беше първият създаван някога в биткойн мрежата, получи биткойни и това разпали спекулации, че създателят им е възкръснал.

„Или Сатоши се е "събудил", купил е 27 биткойна от Binance и ги е депозирал в портфейла си, или някой просто е изгорил милион долара", заяви Конър Грогън, директор в биткойн и крипто борсата Coinbase в мрежата X, заедно с връзка към Arkham Intelligence, показваща транзакцията.

Грогън добавя, че смята, че това може да е „някаква странна маркетингова схема на ETF“, позовавайки се на наблюдаваната отблизо надпревара на гиганти от Уолстрийт, включително най-големия мениджър на активи в света BlackRock, за извеждане на пазара на дългоочаквания спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF).

Последната транзакция увеличи стойността на биткойните, съхранявани в портфейла на Genesis, който първоначално съдържаше 50 биткойни, създадени от първия биткойн блок и не е изпращал никакви биткойни, откакто Сатоши Накамото изчезна, до малко под 100 на стойност около 4 милиона долара.

Огромното покачване на цените на биткойн през последните години направи създателя Сатоши Накамото един от най-богатите хора в света.

Личността и съдбата на Сатоши Накамото, който изчезна в края на 2010 г. след публикуването на бялата книга на биткойн през 2008 г., се превърна в обект на ожесточени дебати, тъй като цената на биткойн се повиши заради името му, свързвано с различни програмисти, разработчици и така наречените киберпънкове през годините.

Ако Сатоши Накамото е все още жив, въпреки че дори не се знае дали това е един човек или група, се смята, че контролира над 1 милион биткойни, които в момента струват почти $50 милиарда, което го поставя в топ 25 най-богатите хора в света, според Forbesestimates.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини