Отидете към основна версия

4 341 11

Въоръжени безредици доведоха до ръба на фалит цяла държава

  • еквадор-
  • кито-
  • извънредно положение-
  • икономика-
  • фалит

Икономиката на столицата на Еквадор няма да издържи 60-дневното извънредно положение

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Икономиката на столицата на Еквадор Кито няма да издържи 60 дни на извънредното положение, което беше въведено заради въоръжените безредици в страната, съобщава вестник Primicias, позовавайки се на председателя на Търговската камара на Кито Моника Елер.

"Всички нощни събития са отменени. Баровете и дискотеките са затворени. Ресторантите са намалили оборота. Тези мерки струват на икономиката на Кито много", обясни Елер.

Средният и малък бизнес са загубили до 60% от приходите си. Хотелският сектор е изправен пред анулирани 90% от резервациите, а продажбите в ресторантьорския бизнес са намалели наполовина.

По-рано министърът на производството и външната търговия на републиката Сонсолес Гарсия заяви, че Еквадор е на ръба на фалита.

Ситуацията със сигурността в Еквадор се влоши на 7 януари, след като лидерът на бандата Los Choneros, по прякор Фито, избяга от затвора. Въоръжените сили и полицията на Еквадор са задържали 1753 души след избухването на бунтовете в затворите. Силите за сигурност иззеха почти 500 огнестрелни оръжия, приблизително толкова бомби и повече от 5 тона наркотични вещества. На 8 януари президентът Даниел Нобоа обяви извънредно положение в страната за 60 дни и наложи полицейски час.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини