Отидете към основна версия

2 888 19

Икономиката на Германия е "в рецесия"

  • германия-
  • икономика-
  • рецесия

Бизнес климатът пада за втори пореден месец

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германската икономика е „заклещена в рецесия“, като индексът на бизнес климата пада за втори пореден месец. Това се посочва в съобщение на мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo. "В началото на годината настроенията сред компаниите се влошиха допълнително. Индексът на бизнес климата Ifo падна до 85,2 пункта през януари след 86,3 пункта през декември", отбелязват от института. Средно анализаторите очакваха най-важният показател за германската икономика да се повиши до 86,6 пункта. Очакванията на компаниите за следващите месеци отново се оказаха по-песимистични. „Германската икономика е в рецесия“, коментира резултатите шефът на Ifo Клеменс Фуест.

Индексът на бизнес климата се повишава в производствения сектор. В сектора на услугите тази цифра е намаляла значително. Това се дължи по-специално на значително влошена оценка на текущата ситуация. Недоволството от портфолиото от поръчки се е увеличило. Очакванията също станаха малко по-песимистични. По време на търговията индексът падна до най-ниското си ниво от октомври 2022 г. В строителния бранш показателят също продължава низходящия си тренд.

Индексът на бизнес климата Ifo се изчислява въз основа на проучване на около 9000 германски предприятия и се счита за основен индикатор, описващ ситуацията в германската икономика.

Германската икономика изживява сериозна криза. БВП на страната намалява през 2023 г. спрямо предходната година с 0,3%, а годината завършва в рецесия. Експерти от Германската федерална статистическа служба отбелязаха в края на миналата година спад в покупателната способност на населението поради покачването на потребителските цени. Според съобщения в медиите много германци са били принудени да пестят пари.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Свързани новини