Last news in Fakti

26 Януари, 2024 10:21 2 844 19

Икономиката на Германия е "в рецесия"

  • германия-
  • икономика-
  • рецесия

Бизнес климатът пада за втори пореден месец

Икономиката на Германия е "в рецесия" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германската икономика е „заклещена в рецесия“, като индексът на бизнес климата пада за втори пореден месец. Това се посочва в съобщение на мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo. "В началото на годината настроенията сред компаниите се влошиха допълнително. Индексът на бизнес климата Ifo падна до 85,2 пункта през януари след 86,3 пункта през декември", отбелязват от института. Средно анализаторите очакваха най-важният показател за германската икономика да се повиши до 86,6 пункта. Очакванията на компаниите за следващите месеци отново се оказаха по-песимистични. „Германската икономика е в рецесия“, коментира резултатите шефът на Ifo Клеменс Фуест.

Индексът на бизнес климата се повишава в производствения сектор. В сектора на услугите тази цифра е намаляла значително. Това се дължи по-специално на значително влошена оценка на текущата ситуация. Недоволството от портфолиото от поръчки се е увеличило. Очакванията също станаха малко по-песимистични. По време на търговията индексът падна до най-ниското си ниво от октомври 2022 г. В строителния бранш показателят също продължава низходящия си тренд.

Индексът на бизнес климата Ifo се изчислява въз основа на проучване на около 9000 германски предприятия и се счита за основен индикатор, описващ ситуацията в германската икономика.

Германската икономика изживява сериозна криза. БВП на страната намалява през 2023 г. спрямо предходната година с 0,3%, а годината завършва в рецесия. Експерти от Германската федерална статистическа служба отбелязаха в края на миналата година спад в покупателната способност на населението поради покачването на потребителските цени. Според съобщения в медиите много германци са били принудени да пестят пари.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    41 6 Отговор
    Дреме ми! Да се оправят!
  • 2 Неразбрал

    60 4 Отговор
    А инженерите, дето Меркел докара от Африка? Те няма ли да спрат да се размножават и да помогнат малко на изстрадалия дойчовец?
  • 3 Акула

    36 1 Отговор
    Навсякъде е Така
  • 4 БеГемот

    45 2 Отговор
    Това значи че идва и при нас щот сме закачени за тях...а тия заложиха 3% ръст за тая година в бюджета ...
  • 5 Та Паци

    52 3 Отговор
    ееее санкциите заработиха най-накрая
  • 6 много страни като

    39 3 Отговор
    отиват на фалит почват войни за да се замогнат . ако шолц ни нападне едвали има какво да отмъкне . по добре да се огледа в франция щото и украйнците са бедни като църковни мишки . няма откъде другаде шолц да има за заплати .

    Коментиран от #19

  • 7 Госあ

    44 6 Отговор
    Много се радвам. Когато швабата благоденства, Европа страда. Току виж сме започнали да произвеждаме сами поне храната си.

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    35 6 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Нашата икономика е филиал на германската.Работим за тях.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    32 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Ами баце е германско протеже. Затова толкова време изкара. Сега дели властта с американските протежета, а турците винаги се наместват…
  • 10 име

    29 6 Отговор
    Важното е че вече не ползват скъпата и недемократчна руска газ и на Путин му е много гадно!
  • 11 Бгг

    30 5 Отговор
    Неумните еврогейци дали започнаха да разбират, че санкциите са двупосочни. Колкото удряш другия толкова и себе си.
    Давайте следващият пакет за да затрием по-бързо този прогнил гейсъюз.
  • 12 Ще има

    30 4 Отговор
    Тепърва предстои. Евроидиоти ни управляват. Либерали, обратни безбожни и какво ли оше не.
  • 13 еми те са автомобиладжии

    9 3 Отговор
    20 процента работят в транспортния заводски отрасъл . от какво да спечелят размножили се много . на меркел пенсия 80 000 евро и т.н. на гасарбайтерите 700 евро и да носят икономиката на гръб . хахахаха и там енергетиката е както тука босовете на държавните отварят фирми и се представят за частния сектор . енергетиката вечно строи 10 атомни централи, 90 фотоволтаични парка и така е в заем с лихви . хахахаха
  • 14 Така им се пада

    16 4 Отговор
    На гнусните ФЪШАГИ!!!ЛОШОТО Е,ЧЕ И НИЕ СМЕ ОТ СТРАНАТА НА БУЛКАТА И ОЛИГОФРЕНСКИЯТ НИ НАРОД ПРОДЪЛЖАВА ДА СПИ!!!
  • 15 флипп

    20 6 Отговор
    Всеки знае, че Германия постигна всичко благодарение на евтината руска енергия, така че, от тук само назад и надолу. И да не забравят да благодарят на господарите си от ФАЩ за това!!
  • 16 Скорпион

    2 0 Отговор
    Радвам се за тях
  • 17 Леле мале

    4 3 Отговор
    Руската пропаганда пак напъва... Четиво за рублофили...
  • 18 Горките германци

    3 3 Отговор
    Германците ще намалят годишните почивки от 3 на 2. А руснаците нямат вътрешни тоалетни още..
  • 19 там е работата

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "много страни като":

    Тоя път не мой я барна францията.