Отидете към основна версия

2 303 10

Част от големите търговци не се плашат от хусите

  • saudi aramco-
  • саудитска арабия-
  • червено море-
  • транспорт-
  • стока-
  • хуси

Продължават транспортирането на стоки през Червено море

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Саудитският петролен гигант Saudi Aramco продължава да транспортира петрол през Червено море въпреки продължаващите атаки срещу търговски кораби от йеменското бунтовническо движение Ансар Аллах (Хуси), каза пред аг. Bloomberg Мохамед Ал-Кахтани, ръководител на подразделенията за рафиниране, търговия и маркетинг на компанията.

„Ние Saudi Aramco използваме Червено море за транспортиране на товари от петрол и петролни продукти“, потвърди той.

Въпреки това представителят на компанията призна, че ситуацията в Червено море е оказала негативно влияние върху броя на корабите, готови да плават по този маршрут, и е увеличила цената на застраховката. "Това се отразява на цената на тези превози. Те се вдигат в резултат на това, което се случва. Но като цяло е доста преодолимо", каза той.

Географското положение на Саудитска Арабия, от Червено море от запад и Персийския залив от изток, не би позволило на Saudi Aramco да избегне използването на този маршрут дори предвид опасната ситуация.

Също така продължаването на транспортирането през Червено море се потвърждава от данните, събрани от Bloomberg за корабните маршрути. Според тях, през първата половина на януари компанията е изпратила толкова петрол от своя терминал в саудитския град Янбу за Европа, колкото през целия месец декември 2023 г.

Тъй като конфликтът в ивицата Газа ескалира, хусите предупредиха, че ще извършат атаки на израелска територия и няма да позволят на свързани кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб до операцията в палестинския анклав престана. Както по-рано заяви Пентагонът, от средата на ноември миналата година йеменските бунтовници са атакували няколко десетки цивилни плавателни съдове и кораби. САЩ и Великобритания нанесоха удари по позиции на хусите в Йемен.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини