Отидете към основна версия

17 231 48

Украйна ще направи грешка, ако не осигури транзита на руски газ за Европа

  • фицо-
  • украйна-
  • русия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украйна ще направи огромна грешка, ако не създаде условия за транзит на газ от Русия към Европа след изтичането на споразумението с Газпром в края на 2024 г. „Мисля, че те (украинците) ще направят огромна грешка, ако не създадат условия за транзит на руски газ към Европа, тъй като това е въпрос, който засяга не само Словакия, но и Италия и Австрия, които подкрепят тази идея [за удължаване на споразумението]“, каза министър-председателят на Словакия Роберт Фицо в интервю за мрежовия телевизионен канал на информационната агенция TASR.

Според Фицо има решение за продължаване на транзита след края на петгодишното споразумение, сключено в края на 2019 г. между Нафтогаз на Украйна и Газпром. "Има възможност (за продължаване на транзита на руски газ след 2024 г.). Ще бъда много щастлив, ако се намери решение. Може би без прякото участие на украински компании", отбеляза той. Според ръководителя на правителството словашките компании биха могли да сключат директни споразумения с Газпром. "Всичко може да се направи в тази посока. Всичко ще зависи от волята на украинците да гарантират осъществяването на този транзит", смята той.

Транзит през Словакия

Фицо припомни наличието на мощна газотранспортна система в Словакия и особения интерес на страната към транзита на газ от Руската федерация към западната част на Европа през нейната територия. Републиката, според премиера, е в състояние да транспортира газ в размер на около 100 милиарда кубически метра годишно. "Словакия се нуждае само от няколко процента от тези 100 милиарда кубически метра, за да покрие собствените си нужди. Останалото е предназначено за други европейски страни. Ние имаме голям интерес да гарантираме, че част от този газ ще продължи да тече към Словакия", каза той .

Шмигал, според Фицо, разбира икономическата ситуация в Словакия. „Ние спасихме Украйна до известна степен преди няколко години, когато организирахме реверсни доставки на газ за нея“, припомни ръководителят на правителството.

Той също така информира, че се е договорил с Шмигал за изпълнението на три проекта: организирането на директна железопътна комуникация между Киев и град Кошице в Източна Словакия, изграждането на интерконектор, позволяващ обмен на електроенергия между електрическите мрежи на Мукачево и източнословашкия град Велке Капушани, както и модернизацията на автомобилния ГКПП „Вишне-Ниемеке – Ужгород”.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 53 гласа.

Свързани новини