Отидете към основна версия

2 273 19

Източна Германия разкритикува икономическата политика на германското правителство

  • германия-
  • протести

Очевидно е несъответствие между думите и действията на властта

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Търговско-промишлените камари (CCI) на федералните провинции на Източна Германия в отворено писмо до германския канцлер Олаф Шолц (SPD) разкритикуваха действията на федералното правителство, особено в икономическата област, съобщи аг. DPA, позовавайки се на документа.

Документът беше подписан от ръководителите на няколко търговско-промишлени камари от Тюрингия, Саксония, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания. Авторите смятат, че регионалната икономика "се намира в състояние на постоянна криза, която се задълбочава". Като причина те цитират липсата на „отчитане на различните интереси в политическия процес“. „Вместо това се разпространява култура на „вземане на решения без участие“ и очевидно несъответствие между думите и действията на федералното правителство“, се казва в писмото.

Като пример авторите на документа цитират ситуацията с федералния бюджет в края на 2023 г. Те също така отбелязват липсата на бюрократични забавяния и "стимули за неработещите". „Всичко това води до подкопаване на международната конкурентоспособност на Германия“, смятат подписалите се.

Федералното правителство представя мрачна картина на обществеността. „Налице са нажежени настроения в цялата страна“, подчертават авторите на документа. Това е в полза на екстремистките сили, пишат представители на Търговско-промишлената камара във връзка с предстоящите през 2024 г. избори за ландтагите (регионалните парламенти) на Саксония, Тюрингия и Бранденбург. „Ако нищо фундаментално не се промени в действията и поведението [на правителството], ние се опасяваме, че една след друга източногермански провинции ще се превърнат в дестинация за десни екстремисти и икономически транзитен регион“, заключават авторите.

Германската икономика изживява сериозна криза. БВП на страната намалява през 2023 г. спрямо предходната година с 0,3%. Експерти от Германската федерална статистическа служба отбелязаха в края на миналата година спад в покупателната способност на населението поради покачването на потребителските цени. Според съобщения в медиите много германци са били принудени да пестят пари.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини