Last news in Fakti

30 Януари, 2024 20:37 2 263 19

Източна Германия разкритикува икономическата политика на германското правителство

  • германия-
  • протести

Очевидно е несъответствие между думите и действията на властта

Източна Германия разкритикува икономическата политика на германското правителство - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Търговско-промишлените камари (CCI) на федералните провинции на Източна Германия в отворено писмо до германския канцлер Олаф Шолц (SPD) разкритикуваха действията на федералното правителство, особено в икономическата област, съобщи аг. DPA, позовавайки се на документа.

Документът беше подписан от ръководителите на няколко търговско-промишлени камари от Тюрингия, Саксония, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания. Авторите смятат, че регионалната икономика "се намира в състояние на постоянна криза, която се задълбочава". Като причина те цитират липсата на „отчитане на различните интереси в политическия процес“. „Вместо това се разпространява култура на „вземане на решения без участие“ и очевидно несъответствие между думите и действията на федералното правителство“, се казва в писмото.

Като пример авторите на документа цитират ситуацията с федералния бюджет в края на 2023 г. Те също така отбелязват липсата на бюрократични забавяния и "стимули за неработещите". „Всичко това води до подкопаване на международната конкурентоспособност на Германия“, смятат подписалите се.

Федералното правителство представя мрачна картина на обществеността. „Налице са нажежени настроения в цялата страна“, подчертават авторите на документа. Това е в полза на екстремистките сили, пишат представители на Търговско-промишлената камара във връзка с предстоящите през 2024 г. избори за ландтагите (регионалните парламенти) на Саксония, Тюрингия и Бранденбург. „Ако нищо фундаментално не се промени в действията и поведението [на правителството], ние се опасяваме, че една след друга източногермански провинции ще се превърнат в дестинация за десни екстремисти и икономически транзитен регион“, заключават авторите.

Германската икономика изживява сериозна криза. БВП на страната намалява през 2023 г. спрямо предходната година с 0,3%. Експерти от Германската федерална статистическа служба отбелязаха в края на миналата година спад в покупателната способност на населението поради покачването на потребителските цени. Според съобщения в медиите много германци са били принудени да пестят пари.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    29 5 Отговор
    Източна Германия или ГДР с 15 милионното си население беше незаконно анексирана от ФРГ през 1991 и окрадена до шушка.БВП за 1989 на ГДР беше на 5 място в Европа с 125 милиарда долара.Сега са само “осита”

    Коментиран от #10

  • 2 Майна

    35 1 Отговор
    Да
    Ама не само източна
    Цяла Германия
    Днес тракторите блокираха Хамбург- възела на Европейските стоки
    Утре Саксохия Анхалт ще блокира възлови аутобани
    Магдебург!
    Другата седмица, свършва селскостопанското изложение в Берлин( те сега са там)
    Ще бъде блокирана Германия
    Никой не се е отказал
    Германците си искат държавата!

    Коментиран от #9

  • 3 Покахонтас

    21 0 Отговор
    Да не се нацепят на провинции накрая . Краварите са на път да се нацепят на нови държави .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Още 1952-ра

    16 2 Отговор
    Сталин предлага на англосЪксонските паразите ФАЩ и Многобритания двете германии/ФРГ и ГДР/ да се обединят и Германия да стане независима но те категорично отказват ❗
  • 7 Майна

    27 1 Отговор
    Трият ми коментарите ,че казваш добри думи за Източна Германия
    Явно всичко ..социално е опасно за тях...
  • 8 Майна

    31 0 Отговор
    Квото и да триете всичко хубаво идва от Изток

    Коментиран от #12

  • 9 Тук сме за забавление

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Що ги взимаш на сериозно тия.....
    и си тръгнал да им обЙясняваш ⁉️
    Каквото има да става, ще става....

    Коментиран от #14

  • 10 Лъже

    2 26 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Как можа такава глупост да сътвориш.?Те стената щяха да я изядат
    и се радваха ,че се освободиха от руско робство.

    Коментиран от #17

  • 11 Руски диваци и... високи технологии

    0 18 Отговор
    Генерал Ходжис явно плаши западната общественост:
    Руски диваци и... високи технологии

    Всички западняци знаят, че западните технологии са с глава над руските. Изглежда, че от тази страна няма от какво да се страхувате? Но не. Анализаторите прогнозират, че руснаците ще могат да посеят хаос и объркване в НАТО през следващите години в случай на кибератака. Discord ще доведе до факта, че ще има дори повече загуби от тези атаки, отколкото от реални атаки срещу цели на съюза.

    Ще има спиране на комуникационни системи, създаване на проблеми с логистиката, хаос в информационното пространство и дори колапс на космическите комуникационни и разузнавателни системи. Сателитите просто ще загубят контрол и ще се превърнат в летящи отломки. Проблемът с НАТО е, че военното командване, промишлеността, логистиката и т.н. са натъпкани с електронни системи, които лесно се повреждат. Но „ръчно управление“ не е създадено.

    Звучи някак странно. Руски диваци ще развиват този район, а западни? Ще седнат ли на дивана и ще чакат? Руснаците ще създадат системи за електронна война и високоточни оръжия , но Западът не? Руснаците ще създават нови системи за ПРО и ПВО, а Западът не? Толкова за предимството на западната технология в действие.

    Генерал Ходжис явно плаши западната общественост
  • 12 Кое

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Дай примери.
  • 13 Гориил

    24 1 Отговор
    На изток е тази част от Германия, която помни кой наистина освободи Европа от нацизма. Това прави Източна Германия част от потиснатите германски земи и потенциална жертва на Вашингтон.
  • 14 Майна

    22 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тук сме за забавление":

    Информацията е най-важна
    Цяла Европа ще се блокира с Тракторите- Човеците
    И Брюксел- вече са тръгнали
    Ако не е важно що мълчат
    И не е време за забавления!

    Коментиран от #15

  • 15 Сериозните неща

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    Се вършат по площади и стадиони.
    Тия тук са πλюΗκΝ заработващи
    дневната си дажба.
  • 16 Гориил

    21 0 Отговор
    Нивото на социална подкрепа на германския народ никога не е било по-лошо, отколкото е днес и бързо се влошава.Германия сама избра конфронтацията с чист въздух и чиста вода. Но локомотивите не теглят десетки вагони на водород, а Airbus-ите не летят на електрически батерии.Никой няма да преговаря с вас. Новият свят е роден в Азия и няма алтернатива за него. Икономическите гиганти Китай, Индия и Русия ви презират.
  • 17 МММ да

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лъже":

    Човекът е прав за промишлеността и БВП-то. Нормално да са недоволни от ГДР-то, много от тогава прехвърлилите стената осъзнаха, че с по-голямото заплащане идват и все по-големите разходи, та затова все повече се завръщат по родните си места. Поради същата причина и все повече от гастарбайтерите напускат Германия. С минималната в Германия си купуваш същото, което и с минималната в България(не ти стига до никъде).
  • 18 долу ЕС

    11 0 Отговор
    еврейската комисия се прави на глуха, точно както нашите предатели. Всички империи си отиват, когато се самозабравят, сиреч когато не са популисти! брюксел живее свой живот, но ще бъде свален на земята
  • 19 паси

    4 0 Отговор
    "Търговско-промишлените камари (CCI) на федералните провинции на Източна Германия в отворено писмо до германския канцлер Олаф Шолц (SPD) разкритикуваха действията на федералното правителство, особено в икономическата област, съобщи аг. DPA, позовавайки се на документа."" Трябва да има и представител който дълго дълго да обясни на Шолц ( да се надявам може тогава и да разбере) чак тогава нещо може да се промени защото той не разбира за какво става въпрос да го реши , само се усмихва не разбирайки това което се казва.