Отидете към основна версия

5 551 33

Европейската комисия с важно решение относно електрическите коли от Китай

  • електрически коли-
  • китай-
  • ес-
  • ек-
  • мито

Готова е да въведе антидъмпингови мита върху тях още тази пролет

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК), която провъзгласи „зеления преход“ за официална политика на Европейския съюз (ЕС), е крайно недоволна от бързото нарастване на броя на китайските електрически превозни средства на своя пазар и е готова да въведе антидъмпингови мита срещу тях през пролетта.

„Делът на китайските електрически превозни средства на пазара на ЕС е нараснал през последните 2-3 години от по-малко от 1% до около 8% и продължава да се увеличава бързо. Съществува ясен риск от увреждане на европейската индустрия, поради което ние провеждат разследване в Китай въз основа на оценки на риска, което може да доведе до налагането на антидъмпингови мита“, каза заместник-ръководител на ЕК Валдис Домбровскис в изказване във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания.

Според него, предварителните резултати от това разследване „може да бъдат формулирани през пролетта, а окончателните резултати ще последват през есента“. „Въпреки това, ЕК ще може да въведе антидъмпингови мита въз основа на предварителните резултати“, поясни Домбровскис.

В речта си той многократно подчерта, че смята Китай за „авторитарна страна, предизвикваща световния ред“, като призова САЩ, заедно с ЕС, да се противопоставят на неговата „икономическа експанзия“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи подобни тези по-рано в сряда във Вашингтон в неправителствената неоконсервативна фондация Heritage Foundation, където по-специално призова САЩ активно да се подготвят за засилена конфронтация с Китай, да блокират китайските инвестиции в транспорта и търговска инфраструктура и предотвратяване на износа на технологии с двойна употреба за Китай.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.

Свързани новини