Отидете към основна версия

2 545 22

Великобритания е в техническа рецесия

  • bank of england-
  • великобритания-
  • рецесия

Тя се обявява, когато икономиката претърпи две последователни тримесечия на свиване

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство се сви с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2023 г., което означава, че икономиката е навлязла в техническа рецесия. Това се доказва от доклад, публикуван от британската Служба за национална статистика (ONS).

Тази цифра се оказа по-лоша от очакванията на експертите, анкетирани от аг. Reuters. Те прогнозираха спад от 0,1%, същата стойност като през третото тримесечие на 2023 г. Техническа рецесия се обявява, когато икономиката претърпи две последователни тримесечия на свиване.

„Оценява се, че БВП на кралството е намаляло с 0,3% през четвъртото тримесечие (от октомври до декември) на 2023 г., след неревизиран спад от 0,1% през предходното тримесечие. Въпреки че икономиката се сви за две последователни тримесечия, като цяло през 2023 г. През 2018 г. Смята се, че БВП е нараснал с 0,1%", каза ONS. Това обаче е значително по-ниско от данните за 2022 г., когато БВП на Обединеното кралство се е увеличил с 4,3%.

Впоследствие ревизираните данни, като се има предвид по-пълната информация, могат да променят тримесечните стойности на БВП с 0,2 процентни пункта, обясниха от ведомството.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. е отчетен спад на показателите в три ключови области – в сектора на услугите (-0,2%), производството (-1,0%) и строителството (-1,3%).

Daily Telegraph нарече цифрите удар за премиера Риши Сунак, който се готви за парламентарни избори. Вероятно те ще се състоят в края на 2024 г. Както отбелязва изданието, икономическият растеж е едно от ключовите обещания, които ръководителят на консервативното правителство очерта през 2023 г.

Оптимизмът на Bank of England

Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли обаче не смята, че това състояние на нещата означава, че икономическото състояние на британците ще се влоши. "Миналата година БВП беше практически около нулата. Честно казано, не е нужно много, за да се люлее в една или друга посока", каза шефът на регулатора.

Бейли изрази оптимизъм и за състоянието на британската икономика. По-специално той оцени положително данните за инфлацията, публикувани в сряда. Те показаха, че ръстът на цените през януари се запазва на 4% на годишна база. „Сега виждаме някои доказателства, че ситуацията започва да се подобрява, например според някои проучвания. Имаме скромно възстановяване през тази година, което ще продължи“, каза ръководителят на Bank of England, говорейки пред камара на Комисията на лордовете на 14 февруари.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини