Отидете към основна версия

2 725 14

САЩ със значителна инвестиция в полупроводници

  • полупроводници-
  • сащ-
  • бюджет-
  • средства

Отделят 1,5 милиарда долара за увеличаване на производството

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще отдели 1,5 млрд. USD за увеличаване на производството на полупроводници в САЩ, се казва в изявление на вицепрезидента на САЩ Камала Харис, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

Министерството на търговията на САЩ е постигнало предварително споразумение с американската компания GlobalFoundries, което предвижда отпускането на „приблизително 1,5 млрд. USD за разширяване на производството на полупроводници“ в цялата страна, "укрепване на веригите за доставки и създаване на хиляди високоплатени работни места".

Подразбира се, че с отпуснатите средства компанията ще построи завод за производство на полупроводници в щата Ню Йорк, както и ще увеличи производството във вече работещи предприятия в щатите Ню Йорк и Върмонт. „Чиповете на GlobalFoundries са критични за разработването и производството на автомобили и смартфони, както и за сателитни и космически комуникации, които са от съществено значение за нашата национална отбрана и сигурност“, каза Харис в изявление.

През 2022 г. Байдън подписа Закона за чиповете и науката, който предоставя общо 52,7 млрд. USD за възраждането на американската индустрия за полупроводници и който трябва да осигури на Съединените щати победа над Китай в технологичната надпревара.

17 октомври 2023 г. Министерството на търговията на САЩ обяви черния списък на 13 китайски компании и разширяването на експортните ограничения върху продажбата на полупроводници в Китай. Твърди се, че тези бизнеси „действат в противоречие с интересите на националната сигурност и външната политика на Съединените щати“. През октомври 2022 г. САЩ обявиха няколко ограничения върху износа на усъвършенствано оборудване за производство на полупроводници в Китай.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.

Свързани новини