Отидете към основна версия

5 227 13

Решение на Русия оказва силно негативно влияние върху Турция

  • турция-
  • русия-
  • бензин-
  • петрол-
  • забрана-
  • износ-
  • икономика

Забраната за износ на бензин може значително да засегне южната ни съседка

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Временната забрана за износ на бензин от Руската федерация може да окаже значително влияние върху Турция, която внася петролни продукти от Русия. Това съобщава вестник Ekonomim във връзка с плановете на руското правителство да въведе временна забрана върху износа на бензин за шест месеца от 1 март 2024 г.

Вестникът обаче споменава, че забраната важи за „износа на петролни продукти“, а не само на бензин. Отбелязва се, че от януари до ноември 2023 г. Турция е увеличила вноса на петролни продукти от Руската федерация с 200% и е спестила над 2 млрд. USD поради по-изгодни изкупни цени.

Става дума за 13 милиона тона петролен дестилат. В това число Турция закупи от Русия 8,6 млн. тона дизелово гориво със свръхниско съдържание на сяра. Републиката също получава мазут, авиационно и корабно гориво от Руската федерация. През 2024 г., както пише изданието, имаше планове за допълнително увеличаване на обема на покупките на руски петролни продукти.

По-рано представител на руския вицепремиер Александър Новак и пресслужбата на кабинета на министрите казаха на ТАСС, че руското правителство планира да въведе временна забрана върху износа на бензин за шест месеца от 1 март 2024 г. за да се компенсира нарастването на търсенето през пролетта и лятото. Друга мярка може да бъде повишаване на стандарта за продажба на дизел на борсата до 16%. Ограничението няма да важи за страните от ЕАИС, както и за Южна Осетия, Абхазия, Монголия и Узбекистан. Забраната за износ на бензин беше в сила и миналата година от 21 септември до 17 ноември, за да стабилизира ценовата ситуация на вътрешния пазар на моторни горива.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.

Свързани новини