Отидете към основна версия

2 490 28

В Санкт Петербург въведоха нощна тарифа за зареждане на електромобили

  • санкт петербург-
  • русия-
  • електромобили-
  • зареждане-
  • ток-
  • цена

Целта е да се използват повече електрически превозни средства от гражданите

Снимка: Shutterstock

PJSC Rosseti Lenenergo, която управлява 73 електрически зарядни станции (ECS) за автомобили в Санкт Петербург и Ленинградска област, въведе намалена нощна тарифа за зареждане на електрически автомобили. Мярката има за цел да стимулира използването на електрически превозни средства от гражданите и да увеличи наличието на инфраструктура за електрическо зареждане, отбеляза генералният директор на Rosseti Lenenergo Игор Кузмин.

„Един от най-важните компоненти на растежа на пазара на електрически превозни средства е наличието на инфраструктура за зареждане. Rosseti Lenenergo развива тази посока с бързи темпове. Компанията вече е инсталирала 73 електрически зарядни станции в Санкт Петербург и Ленинградска област. Много собственици на автомобили предпочитат да зареждат електромобилите си през нощта. Нощната тарифа е нова мярка, която ще направи пътуването с електрически автомобили още по-изгодно за гражданите“, каза Игор Кузмин.

Ако обичайната дневна тарифа за презареждане на електрически превозни средства е 22 рубли за kWh, сега зареждането на автомобил от 00:00 до 08:00 ще струва 15 рубли за kWh. Докато тарифата се въвежда в 10 електрозарядни станции в града, разположени на най-популярните места за зареждане, тогава ще се вземат решения за допълнително повишаване на достъпността на инфраструктурата за гражданите.

През 2023 г. Санкт Петербург беше включен в списъка на пилотните региони за създаване на инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства като част от федералната инициатива „Електрически и водороден автомобил“. Общо в града, според Комисията по енергетика и инженерство, са инсталирани около 200 електрически зарядни станции с различен капацитет. През 2024 г. федералният и регионалните бюджети осигуряват средства за частично възстановяване на разходите на инвеститорите за изграждането на още 61 електрически зарядни станции.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини