Отидете към основна версия

3 393 34

Нов проблем пред Украйна - няма кой да работи на полето

  • украйна-
  • мобилизация-
  • селско стопанство-
  • работа-
  • кадри-
  • работници

Привикването на фермерите в армията заплашва селското стопанство на страната

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Нова вълна от мобилизация на фермери се отразява негативно на селското стопанство и икономиката на Украйна, съобщи аг. Bloomberg.

Според агенцията, доскоро селскостопанските предприятия не са били в центъра на мобилизационната кампания на Украйна поради критичното им значение за икономиката на страната. Но тъй като броят на украинските доброволци и военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна намалява, все повече фермери биват призовани на служба, пише агенцията.

Според председателя на Украинския аграрен съвет Андрей Дикун, „в някои земеделски предприятия изобщо не са останали мъже“. Техните умения често са толкова високо специализирани, че нито жените, нито пенсионерите могат да ги заменят.

От февруари 2022 г. в Украйна е обявена и многократно удължавана обща мобилизация, като същевременно властите на страната правят всичко възможно мъже на военна възраст да не укриват службата. По-специално им е забранено да пътуват в чужбина и се издават призовки в държавни учреждения, по улиците и на всякакви многолюдни места.

Според украинските медии много мъже буквално не напускат домовете си с месеци, за да не бъдат изпратени в зона на бойни действия.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.

Свързани новини