Отидете към основна версия

1 920 4

Три ключови за производството на електромобили метала ще поевтинеят

  • метали-
  • goldman sachs-
  • електромобили

Goldman Sachs прогнозира продължаващ спад в цените на кобалта, никела и лития

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Цените на кобалта, никела и лития ще продължат да падат на световните пазари през следващите 12 месеца поради отслабването на търсенето на електрически превозни средства и излишното предлагане, съобщава агенция Ecofin като се позовава на доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs.

„Въпреки че цените на никела, лития и кобалта вече са паднали съответно с 60%, 80% и 65% от техните пикове на цикъла, ние вярваме, че е твърде рано да обявим край на низходящия тренд“, каза банката в бележка до клиентите. „Натискът върху печалбите вече създаде пренасищане с тези метали през последното тримесечие на миналата година. Очакваме значителният излишък в предлагането да продължи и през годината, тъй като търсенето от западната индустрия за електрически превозни средства спада“.

Анализаторите на банката очакват цените на кобалта, никела и лития да паднат съответно с 12%, 15% и 25% през идните 12 месеца. Тези три метала се използват, наред с други неща, в производството на батерии за електрически превозни средства, вятърни турбини и слънчеви панели.

Спадът на цените на металите може да влоши финансовото състояние на редица африкански страни, които ги добиват и изнасят. Така Демократична република Конго (ДРК) е световен лидер в добива на кобалт. ДРК, Зимбабве, Гана и Намибия направиха големи инвестиции в добива и производството на литий през последните години.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини