Last news in Fakti

8 Март, 2024 21:17 1 878 4

Три ключови за производството на електромобили метала ще поевтинеят

  • метали-
  • goldman sachs-
  • електромобили

Goldman Sachs прогнозира продължаващ спад в цените на кобалта, никела и лития

Три ключови за производството на електромобили метала ще поевтинеят - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Цените на кобалта, никела и лития ще продължат да падат на световните пазари през следващите 12 месеца поради отслабването на търсенето на електрически превозни средства и излишното предлагане, съобщава агенция Ecofin като се позовава на доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs.

„Въпреки че цените на никела, лития и кобалта вече са паднали съответно с 60%, 80% и 65% от техните пикове на цикъла, ние вярваме, че е твърде рано да обявим край на низходящия тренд“, каза банката в бележка до клиентите. „Натискът върху печалбите вече създаде пренасищане с тези метали през последното тримесечие на миналата година. Очакваме значителният излишък в предлагането да продължи и през годината, тъй като търсенето от западната индустрия за електрически превозни средства спада“.

Анализаторите на банката очакват цените на кобалта, никела и лития да паднат съответно с 12%, 15% и 25% през идните 12 месеца. Тези три метала се използват, наред с други неща, в производството на батерии за електрически превозни средства, вятърни турбини и слънчеви панели.

Спадът на цените на металите може да влоши финансовото състояние на редица африкански страни, които ги добиват и изнасят. Така Демократична република Конго (ДРК) е световен лидер в добива на кобалт. ДРК, Зимбабве, Гана и Намибия направиха големи инвестиции в добива и производството на литий през последните години.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНС

    4 2 Отговор
    ХЕРЦ , НАЙ - ГОЛЯМАТА ФИРМА В СВЕТА
    ЗА АВТОМОБИЛИ ПОД НАЕМ ПРОДАВА В САЩ
    НА ПОЛОВИН ЦЕНА 40 000 ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛИ ПОНЕЖЕ РАЗХОДИТЕ ЗА ПОДРЪЖКА
    БИЛИ БЕЗУМНИ
    ..... ХИТРИ ЕВРЕИ ... СКОРО МЪСК ЩЕ РАБОТИ РАЗКАРВАЧ НА НАДУВЕН БАНАН
    ПО ПЛАЖОВЕТЕ НА МАЯМИ
  • 2 дънди прешъс

    8 1 Отговор
    за нас един метал е безплатен, за 23-та година прибрахме 8.4 тона, да е жив и здрав винету и подписа му
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шпек

    3 0 Отговор
    80% пластмаса и 20% гума.Вече не можеш и да си продадеш колата на вторични суровини.