Отидете към основна версия

973 4

Чехия иска да задълбочи сътрудничество с френската ядрена индустрия

  • атомна централа-
  • чехия-
  • франция

Фиала и Макрон обсъдиха засилване взаимодействието между атомната индустрия на двете страни

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Въпросите за развитието на сътрудничеството между Чехия и Франция в областта на ядрената енергетика бяха обсъдени по време на среща между чешкия премиер Петр Фиала и френския президент Еманюел Макрон.

"Дългосрочното сътрудничество между двете страни се развива в областта на ядрената енергия. Чешката република и Франция я разглеждат като важен инструмент за осигуряване на своите държави с енергия", каза Фиала. Съгласихме се, че е необходимо да се засили взаимодействието между атомната индустрия на Чехия и Франция. Индустриите могат да си взаимодействат ефективно, по-специално при създаването и разработването на модулни ядрени реактори.

Министър-председателят припомни, че през 2024 г. ще бъде определен победителят в търга за изграждането на нов енергоблок в АЕЦ Дуковани в югоизточната част на Чехия. В него участват френската компания EDF и южнокорейската KHNP.

„Нашите мнения ще съвпадат по темите за подкрепата за Украйна, европейската сигурност и разширяването на ЕС“, каза Фиала. Политиците се обявиха за увеличаване на помощта за Киев.

Чехия и Франция си сътрудничат във военно-промишления комплекс. Чешката република е заинтересована да свърже отбранителната си индустрия с изпълнението на френски поръчки. По време на преговорите бяха обсъдени проекти за развитие на транспортната инфраструктура. Дискусията, според Фиала, е била основно за проекти за изграждане на високоскоростни железопътни линии.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини