Отидете към основна версия

1 709 10

Любомир Станиславов: Има временен спад в продажбите на електрически автомобили

  • автомобили-
  • продажби-
  • любомир станиславов

След 2035 г. ще спрат да произвеждат коли, които замърсяват, заяви председателят на „Аутомотив Клъстер България“

Снимка: NOVA

Свикнахме да смятаме, че електрическите автомобили са бъдещето, но последните месеци ни показват, че ръстът в продажбите им се забавя драматично, големите компании се обръщат отново към двигатели с вътрешно горене, а днес на хоризонта се появява и нов конкурент.

За тенденциите в автомобилопроизводството говори пред NOVA NEWS арх. Любомир Станиславов, председател на „Аутомотив Клъстер България“.

Според него продължава да нараства продажбата на електрически автомобили. „Тенденцията към налагане на електрически коли е неизбежна, но това не означава, че бензиновите, дизеловите, газовите ще изчезнат”, обясни той.

2035 г. е крайният срок, след който ще бъде забранено да се произвеждат друг вид автомобили, освен тези, които не замърсяват.

„Свидетели сме на временно намаление на продажбите на електрически автомобили. През януари в Европа са продадени близо 1 млн. коли – от тях около 12% са електрически. Заедно с хибридите и плъгин-хибридите (зареждаеми хибриди, коли с форма на електрификация) те съставляват 45% от общите продажби”, обясни Станиславов.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини