Отидете към основна версия

4 181 22

САЩ с шестгодишен световен рекорд

  • сащ-
  • петрол-
  • добив-
  • рекорд

Добиват най-много петрол от всяка друга страна в историята

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Добивът на петрол в САЩ за шеста поредна година надвишава нивото на производство на всяка друга страна в историята, според доклад на Администрацията за енергийна информация (EIA) към Министерството на енергетиката на САЩ. „САЩ са произвели повече петрол през последните 6 години подред, отколкото която и да е друга страна. Производството на петрол в САЩ, включително кондензат, е средно 12,9 милиона барела на ден през 2023 г., счупвайки предишния американски и световен рекорд от 12,3 милиона барела на ден, поставен през 2019 г.“, се казва в доклада. По-конкретно, средното месечно производство на петрол в САЩ достигна рекордно ниво от над 13,3 милиона барела на ден (b/d) през декември 2023 г.

В същото време е малко вероятно рекордът за производство на петрол в Щатите да бъде счупен от някого в близко бъдеще, тъй като никоя друга страна не е достигнала производствен капацитет от 13 милиона барела на ден, според EIA. Пикът на производството на петрол в Русия от 10,8 милиона барела на ден се случи през 2019 г., в Саудитска Арабия - през 2022 г., 10,6 милиона барела на ден. След това производството в тези страни намаля поради ограниченията по сделката ОПЕК+ и допълнителни доброволни съкращения.

Заедно САЩ, Русия и Саудитска Арабия представляват 40% (32,8 милиона барела на ден) от световното производство на петрол през 2023 г. Тези 3 страни са произвели повече петрол от всяка друга от 1971 г. насам, подчерта Министерството на енергетиката на САЩ. За сравнение, следващите три най-големи производители на петрол – Канада, Ирак и Китай – заедно са произвели 13,1 милиона барела на ден през 2023 г., само малко повече от САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини