Отидете към основна версия

1 137 7

Повече индийски стоки в Европа

  • индия-
  • европа-
  • стоки-
  • споразумение

Азиатската държава подписа споразумение с Европейската асоциация за свободна търговия

Снимка: Shutterstock

Индия и Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), която включва Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, подписаха споразумение за икономическо и търговско партньорство. „Подписването на това споразумение бележи кулминацията на почти 15 години упорит труд, огромна енергия и усилия", каза Пиюш Гоял, министър на търговията и промишлеността, потребителите, храните и общественото разпространение на Индия, каза по време на церемонията.

Министърът увери, че „Индия ще предостави цялата възможна подкрепа на участващите страни и ще помогне на индустрията и бизнеса не само да постигнат целите си, но и да ги надхвърлят.“

Споразумението има за цел да увеличи търговските и инвестиционните потоци, да създаде работни места и икономическо развитие. Очаква се това да доведе до инвестиции на стойност 100 милиарда долара от блока на четирите ЕАСТ в Индия през следващите 15 години.

Страните от ЕАСТ обмислят да инвестират в съвместни предприятия в области като фармацевтични продукти, особено медицински изделия, химическа и хранително-вкусова промишленост и машиностроене.

Според индийски официални лица търговският пакт с ЕАСТ също ще намали търговския дефицит на Индия с блока. Износът на Индия за страните от ЕАСТ възлиза на 1,87 милиарда долара през 2023 г., доминиран от продукти като химикали, фармацевтични продукти, дрехи и перли, скъпоценни и полускъпоценни камъни. През 2023 г. стоки на стойност 20,45 милиарда долара са внесени в Индия от страни от ЕАСТ.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини