Отидете към основна версия

2 074 22

Русия ще намали първичната преработка на петрол

  • русия-
  • петрол-
  • преработка

От началото на годината обемът на преработка на петрол е намален със 7%

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Русия може да намали преработката на петрол през 2024 г., но за сметка на това ще нараснат обемите за износ. „Ситуацията е стабилна, но първичната преработка на нефт ще бъде по-малка по обем. Това е факт, но в няма нищо критично, защото така износът на петрол ще бъде по-висок“, каза първият заместник-министър на енергетиката на Русия Павел Сорокин на заседание на Обществения съвет към Министерството на енергетиката.

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов каза по-рано, че Русия е намалила обема на преработката на петрол със 7% от началото на годината, но в края на годината се фокусира върху поддържането на цифрата на нивото от 2023 г. от 275 милиона тона.

Сутринта на 12 март украински дронове атакуваха петролната рафинерия в Кстово в района на Нижни Новгород. На 13 март БПЛА атакуваха петролната рафинерия в Рязан, предизвиквайки пожар, който скоро беше потушен.

Преди това, през януари беше съобщено, че работата на един блок в нефтената рафинерия в Нижни Новгород е била временно спряна поради технологичен инцидент. Според Ростехнадзор причината за извеждането от експлоатация на инсталацията за каталитичен крекинг е неизправност на част от компресора.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини