Отидете към основна версия

1 673 9

Значителен спад на инфлацията в САЩ

  • сащ-
  • инфлация-
  • стагфлация-
  • икономика

Няма опасност американската икономика да изпадне в застой

Снимка: Shutterstock

Стагфлацията не е заплаха за САЩ и темпът на инфлация ще намалее с времето. „Не мисля, че ще видим стагфлация. Повечето прогнози показват, че сме на път, по който инфлацията ще намалява с течение на времето“, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в интервю за Fox Business.

В същото време Йелън призна, че „не е очаквала икономиката да върви гладко с всеки изминал месец", но тенденцията, според нея, е благоприятна.

В същото време министърът на финансите на САЩ призна, че е допуснала грешка, за която сега съжалява, когато през 2021 г. твърдеше, че инфлацията в САЩ е временна.

Междувременно данни от Министерството на труда на САЩ показват, че потребителските цени в САЩ са се повишили с 3,2% на годишна база през февруари. През януари тази година тази цифра е била 3,1%, през декември 2023 г. - 3,4%, през ноември - 3,1%, през октомври - 3,2%, през септември и август - 3,7%, през юли - 3,2%, през юни - 3% . На месечна база през февруари потребителските цени са се увеличили с 0,4%.

Повече от година (през юни 2022 г. инфлацията беше 9,1%), след като цените скочиха до най-високите си нива от четири десетилетия в САЩ, инфлацията за всички видове стоки и услуги намаля значително.

Инфлацията в САЩ надхвърля целта от 2% на Федералната резервна система, която служи като централна банка на страната. Както отбелязва The Washington Post, инфлацията през 2023 г. „спадна много по-бързо, отколкото някой очакваше“.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини